Září je skvělé, září je plodné! Během něj se sklízejí různé druhy ovoce a zeleniny, které lze použít na chutné koláče. Taky plánujete zpracovat blumy, hrušky, rakytník, trnku či aronii? Pak do své drobenky přidejte med nebo oříšky!
Každý Čech zná drobenku neboli žmolenku, která má v naší kuchyni dlouholetou tradici. Nejedná se o nic jiného než o směs tuku, cukru a mouky, popřípadě i dalších přísad. Drobenka se používá pro zdobení koláčů a jiného sladkého pečiva a na plech se sype před pečením. Co dělat, aby nebyla vysušená a měla krásnou barvu? Tyhle triky našich babiček si zamilujete!
Upgrade zařídí skořice i zakysaná smetana
Pokud máte chuť drobenku nějak obzvlášnit, omezte moučkový cukr a místo něj použijte ten vanilkový. V případě, že svým koláčům zatoužíte dodat trochu podzimního nádechu, sáhněte i po skořici, která si skvěle rozumí hlavně s jablky a hruškami. Část mouky lze také nahradit mletými oříšky, a když navíc koláč po upečení potřete trochou zakysané smetany nebo šlehačky, bude drobenka dostatečně kyprá a daleko chutnější.
Trik proti vysušení
Jak předejít tomu, aby se drobenka vysušila? Jednoduše. Vylepšete ji jednou, dvěma polévkovými lžícemi medu. Po dohotovení a upečení se její povrch promění v krásně křupavou krustu, ale přitom zůstane vláčný. V případě, že med nemáte, daleko vláčnější drobenku získáte tak, že koláč ihned po upečení postříkáte studenou vodou a necháte ho pozvolna vychladnout.
Už žádné připálení
Každý, kdo pravidelně peče, ví, že při pečení koláčů je nutné drobenku hlídat. Stává se totiž, že se začne připalovat v tu nejméně vhodnou dobu – když pečivo ještě není hotové. Co s tím? Na nic nečekejte, na povrch koláče položte ochranný pečicí papír a takto přikrytý jej dopečte.
Líbivější vzhled
Tuk, cukr, mouka a co ještě? Pro získání atraktivní barvy posypky sáhněte po vanilkovém pudinkovém prášku. Ten přimíchejte k tradičním surovinám, žmolenka získá sex-appeal. A co dělat, pokud vám trochu zbyde?
Zamrazení
Velkou výhodou je posypka, kterou máte v zásobě, tudíž připravenou na horší časy. Ukryjte ji do mikrotenových sáčků (pěkně v tenké vrstvě) a ty zagumičkujte. Takto uskladněnou drobenku již zpravidla není nutné rozmrazovat, jen ji na pár minut nechte „polevit“.
Zdroje: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: