Bramboráky jsou v tuzemsku velmi oblíbeným jídlem. Nicméně jsou velmi kalorické, a nejde je tak jíst moc často, aniž by člověk nepřibral. Proto existuje odlehčená varianta této dobroty, a to v podobě cuketových placiček s mrkví. Jak si je připravit?
Cuketové placičky
Ingredience na 4 porce
2 velké mrkve
1 větší cuketa
1/2 hrnku strouhaného parmezánu
1/2 hrnku strouhanky/mouky
2 stroužky česneku
2 jarní cibulky, jemně nasekané
1 vejce
sůl a pepř podle chuti
olivový olej na smažení
Postup
1 Cukety a mrkev omyjte a nastrouhejte. Můžete použít struhadlo nebo kuchyňský robot s nástavcem na strouhání. Po nastrouhání vložte zeleninu do čisté kuchyňské utěrky nebo plátna a vymačkejte z ní přebytečnou vlhkost. Tento krok je nezbytný, aby se placičky příliš nerozmočily.
2 Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu a mrkev, prolisovaný česnek, nasekanou cibulku, nastrouhaný parmazán, strouhanku, vejce, sůl a pepř. Vše promíchejte, dokud se směs dobře nespojí. Pokud se vám směs zdá příliš mokrá, můžete přidat ještě trochu strouhanky, aby se lépe spojila.
3 Naberte hrst směsi a vytvarujte z ní placičky silné asi půl centimetru. Placičky můžete udělat libovolně velké nebo malé. Na velké pánvi rozehřejte několik lžic olivového oleje na středně velkém plameni.
4 Jakmile se olej rozpálí, opatrně na pánev vložte cuketové a mrkvové placičky. Smažte je asi 3–4 minuty z každé strany, nebo dokud nejsou zlatohnědé a křupavé. V závislosti na velikosti pánve je možná budete muset připravovat po částech. Hotové placičky přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, abyste z nich odstranili přebytečný olej.
5 Cuketové a mrkvové placičky podávejte horké, ozdobené dalším strouhaným parmazánem nebo oblíbenou omáčkou, například tzatziki, zakysanou smetanou nebo jogurtovou omáčkou.
Zdroj: www.chefjulierd.com/zucchini-carrot-fritters/, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: