Prostreno.cz

Důmyslné triky na přípravu a pečení piškotového těsta

Chystáte se připravit odpolední dezert. Všechno do sebe zapadá, ale výsledný výtvor s nadýchaným těstem nemá zhola nic společného. Nezoufejte, poradíme, jak předejít všem katastrofám – třeba i s pomocí makaronů!

Piškotové těsto je základem mnoha tradičních dezertů po celém světě. Je to lehké, vzdušné těsto bez použití kypřicích prostředků, jehož základem je sníh z bílků. V tomto článku se podíváme na historii piškotového těsta, jak se vyvinulo a jak jej můžete připravit doma.

Historie piškotového těsta

Přesný původ piškotového těsta je nejasný, ale traduje se, že se poprvé objevilo ve 14. století v Itálii. Bylo vytvořeno jako lehký a vzdušný dezert pro nemocného italského důstojníka. Těsto bylo tak oblíbené, že se rychle rozšířilo po celém světě a stalo se základem pro většinu sladkých dezertů. Název "piškotové" pochází z italského slova "pisciare", což znamená močit. To je pravděpodobně odkaz na tradiční způsob servírování piškotů, kdy byly namočeny v alkoholu nebo kávě.

Hebkost zajistí tuk. Důležité je ale načasování

Chcete-li se radovat z piškotového moučníku, který svou vláčností bere dech, zkuste tento trik. V čem spočívá? Těsně před dokončením doplňte do těsta několik kapek rozehřátého tuku. Aby byl korpus na dort opravdu kyprý a lehký, zapíchněte do něj pár makaronů potřených tukem. No vážně, to byste nevěřili, co svede pár otvorů, kterými uniká pára! A nemějte obavy, po vychladnutí je snadno odstraníte bez jakéhokoli narušení vašeho mistrovského díla.

Pravé piškotové těsto našich babiček

Chcete se inspirovat od těch nejpovolanějších? Nahlédněte s námi do kuchařek našich babiček. V těch je jednoduchá příprava popsána jasně – kolik váží čtyři vejce, tolik cukru. Váha tří vajec je zase adekvátní k množství mouky. Vejce opatrně rozdělte, žloutky utřete s cukrem, pak zlehka přimíchejte tuhý sníh z bílků současně s moukou, kterou je nutné přidávat po lžících. Tak takhle se to, vážené dámy, dělávalo postaru. Jaké další fígle by se vám ještě mohly hodit?

Tajemství nadýchanosti? Odhaleno!

Možná se při pečení dopouštíte chyby, která vás stojí ztrátu nadýchanosti připravované dobroty. Vymazáváte kromě dna i stěny plechu? To je právě ono. Ty z toho vynechte a soustřeďte se pouze na dno. Jedině tak bude piškot vysoký a načechraný. Dobře, tohle už tedy víte, jak ale zajistit, aby dezert „neklesl“ po pár horkých chvilkách v troubě?

Těsto, co neklesá? Dejte mu čas

Jedno moudré úsloví praví, že trpělivost přináší růže. A tady to platí dvojnásob! Neotevírejte dvířka trouby příliš brzy, protože horlivost se nevyplácí. Změnou teploty má totiž pečivo, obzvlášť to z kynutého těsta, tendence „padat“. Jenže na pomyslné nohy už se nepostaví! Právě proto vždy vyčkejte, až piškot začne růžovět, teprve pak můžete nakouknout dovnitř. Do té doby jej rozhodně nevyrušujte…

Zdroj: www.bbcgoodfood.com/recipes/sponge-cake, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba