Prostreno.cz

Domácí džemy bez zbytečné chemie a hromad cukru

Domácí džemy jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat čerstvé ovoce po celý rok. Navíc máte plnou kontrolu nad tím, co do nich přidáte, což znamená, že se vyhnete zbytečné chemii a přebytečnému cukru. Níže najdete jednoduchý recept, který vám umožní připravit lahodné džemy bez přidaných konzervantů a s minimem cukru.

Proč si připravit domácí džem?

Komerční džemy často obsahují velké množství rafinovaného cukru a konzervantů, které nejsou pro naše zdraví ideální. Při domácí přípravě můžete cukr snížit na minimum nebo ho nahradit zdravějšími alternativami, jako je med nebo přírodní sladidla, a přesto získat chutný a hustý džem.

Ingredience:

  • 500 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, meruňky, nebo směs podle vaší chuti)
  • 2-3 lžíce medu, agávového sirupu nebo jiného přírodního sladidla
  • 1 lžíce citronové šťávy (přírodní konzervant)
  • 2 lžíce chia semínek (pro zahuštění, bez použití pektinu)

Postup:

  1. Příprava ovoce:
    Ovoce dobře omyjte a nakrájejte na menší kousky, pokud je to potřeba. Pokud používáte bobuloviny, jako jsou jahody nebo maliny, můžete je použít celé.

  2. Vaření džemu:
    Nakrájené ovoce dejte do hrnce a zahřejte na mírném ohni. Jakmile začne ovoce pouštět šťávu, přidejte citronovou šťávu. Ovoce mírně rozmačkejte, aby se uvolnila více šťáva, a nechte směs jemně probublávat.

  3. Přidání sladidla:
    Jakmile ovoce změkne a začne se rozpadat, přidejte med nebo jiné přírodní sladidlo podle chuti. Množství sladidla závisí na sladkosti ovoce a vašich preferencích.

  4. Zahušťování džemu:
    Přidejte chia semínka a důkladně promíchejte. Chia semínka postupně absorbují tekutinu a džem tak přirozeně zhoustne bez potřeby přidaného pektinu nebo želírovacího cukru.

  5. Dokončení a uskladnění:
    Jakmile džem dosáhne požadované konzistence, odstavte ho z ohně a nechte mírně vychladnout. Poté ho přelijte do čistých sklenic, které předem sterilizujete horkou vodou. Sklenice pevně uzavřete a nechte úplně vychladnout.

  6. Skladování:
    Džemy skladujte v lednici, kde vám vydrží až několik týdnů. Pokud chcete džem uchovat na delší dobu, můžete ho sterilizovat a uložit do spíže.

Zdravotní přínosy domácího džemu

Domácí džemy připravené s menším množstvím cukru a bez chemických přísad jsou nejen chutné, ale také zdravější. Ovoce si zachová většinu svých vitamínů a antioxidantů, které přispívají k posílení imunitního systému, zlepšení trávení a ochraně buněk před poškozením volnými radikály.

Domácí džemy jsou skvělou alternativou k těm kupovaným, protože vám umožní vychutnat si skutečnou chuť ovoce bez zbytečných přísad. Zkuste tento jednoduchý recept a obohaťte svou kuchyni o zdravější variantu tradičních džemů.

Zdroj: názory autora


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba