Slané muffiny jsou nejen výbornou alternativou ke svým sladkým protějškům, ale také skvělým řešením pro rychlé občerstvení, večeři nebo pohoštění pro hosty. V dnešním článku se zaměříme na přípravu slaných muffinů s prosciuttem a svěží pažitkou, které uchvátí svou chutí a jednoduchostí přípravy.
Ingredience, které potřebujete
Než se pustíme do samotné přípravy, podívejme se na základní ingredience, které budete potřebovat:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 2 velká vejce
- 1 hrnek podmáslí nebo bílého jogurtu
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 150 g prosciutta, nakrájeného na menší kousky
- 1 svazek čerstvé pažitky, jemně nasekaný
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu nebo jiného zralého sýra
Příprava těsta
Začněme přípravou těsta. Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a pepřem. Suché ingredience důkladně promíchejte, aby se všechny složky rovnoměrně rozložily.
V jiné míse vyšlehejte vejce. Přidejte podmáslí (nebo jogurt) a olivový olej. Tuto směs důkladně promíchejte, dokud se ingredience dobře nespojí.
Pomalu přimíchejte tekuté ingredience k suché směsi. Dávkujte postupně a míchejte, dokud nedosáhnete homogenní konzistence těsta. Buďte opatrní, abyste těsto nemíchali příliš dlouho, jinak by muffiny mohly být tuhé. Po smíchání by mělo být těsto lehké a nadýchané.
Přidání hlavních ingrediencí
Nyní přichází čas na přidání hlavních hvězd vašeho receptu - prosciutta a pažitky. Jemně nakrájené prosciutto a nasekanou pažitku přidejte do těsta a náležitě promíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřely.
Pak přidejte nastrouhaný sýr, který těmto muffinům dodá bohatou a krémovou chuť. Znovu promíchejte, aby bylo všechno rovnoměrně zakomponováno do těsta.
Pečení muffinů
Předehřejte si troubu na 180 °C. Připravte si formu na muffiny a jemně ji vymažte tukem nebo použijte papírové košíčky.
Těsto nalijte do forem, ideálně do dvou třetin jejich výšky. Muffiny během pečení nabydou, proto je důležité neplnit formy až po okraj.
Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, nebo dokud nebudou muffiny krásně zlatavé a nezískají pevnou strukturu. Pro jistotu prověřte špejlí – pokud zůstane po draze suchá, muffiny jsou hotové.
Chuťový zážitek a možnosti variace
Po upečení nechte muffiny pár minut vychladnout ve formě, poté je opatrně vyjměte a nechte dále chladnout na mřížce.
Tyto slané muffiny jsou ideální jako rychlé pohoštění pro hosty nebo originální doplněk k polévce či salátu. Jejich výhodou je možnost přípravy předem a následného uchovávání v lednici či mrazáku.
Pokud chcete experimentovat s příchutěmi, nebojte se přidat například sušené rajčata, olivy či různé druhy sýrů. Možnosti jsou téměř nekonečné a fantazii se meze nekladou.
Slané muffiny s prosciuttem a pažitkou jsou neodolatelným spojením slaného prosciutta a svěžesti, kterou přináší pažitka. Jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá, což z nich činí ideální volbu pro různé příležitosti, ať už jde o rodinné oslavy, piknik nebo pohodový brunch. Dejte jim šanci a okořeňte svůj jídelníček touto lahodnou pochoutkou. Dobrou chuť!
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: