Prostreno.cz

Rychlý jablečný koláč s lahodným pudinkem

Jablko je v kuchyni možné požít na mnoho způsobů, ale takovým jablečným koláčem asi nepohrdne nikdo. Jak na jeho přípravu?

Rychlý jablečný koláč s pudinkem je výbornou volbou pro ty, kteří si chtějí vychutnat sladké pečení bez dlouhého čekání. Tento dezert kombinuje svěží chuť jablek s jemností pudinku, což vytváří dokonalou harmonii, která potěší vaše chuťové pohárky. V následujícím článku si povíme nejen o přípravě tohoto lahodného koláče, ale také o několika tipech a tricích, jak dosáhnout toho nejlepšího výsledku.

Ingredience

Nejprve se podívejme na nezbytné ingredience k přípravě této delikatesy. Pro základní verzi budete potřebovat:

Na těsto:

- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva

Na náplň:

- 500 g jablek (ideálně kyselejší odrůdy, jako jsou Granny Smith nebo Jonagold)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 50 g cukru
- 1 balení vanilkového pudinkového prášku
- 500 ml mléka
- 1 lžička skořice
- špetka muškátového oříšku (volitelně)

Postup

Příprava těsta

Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte na kousky nakrájené máslo a pomocí rukou nebo mixéru zpracujte směs na drobenku. Poté přidejte cukr a vejce a zpracovávejte do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete přidat lžíci studené vody. Hotové těsto zformujte do koule, zabalte do potravinové fólie a nechte odležet v lednici asi 30 minut.

Příprava jablek

Mezitím si připravte jablka. Oloupejte je, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké plátky nebo menší kostičky. V misce je pokapejte citronovou šťávou, aby zůstaly svěží a nechytly hnědý odstín. Přidejte cukr, skořici a muškátový oříšek dle chuti a vše dobře promíchejte.

Příprava pudinku

Pudinkovou směs připravíme podle návodu na obalu. V menším hrnci přiveďte k varu většinu mléka. Ve zbylém mléce rozmíchejte pudinkový prášek tak, aby nevznikly hrudky. Jakmile mléko začne vařit, přidejte rozmíchaný pudinkový prášek a vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Poté pudink odstavte z plotny a nechte lehce vychladnout.

Kompletace koláče

Předehřejte troubu na 180 °C. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném vále do tvaru kruhu a vložte ho do vymazané koláčové formy, přičemž těsto vytáhněte až do okrajů. Na těsto rovnoměrně rozprostřete připravená jablka a na ně nalijte vychladlý pudink. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut, dokud povrch těsta nezezlátne.

Servírování a tipy

Nechte koláč vychladnout na pokojovou teplotu, aby se náplň zpevnila. Podávejte ho buď samotný, nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny či šlehačky.

Tipy pro dokonalý koláč:

Výběr jablek: Použijte kvalitní a pevná jablka, aby i po upečení zůstala šťavnatá.
Bez lepku: Pokud máte intoleranci na lepek, můžete mouku nahradit směsí bezlepkové mouky.
Dochucení: Pro sofistikovaný chuťový zážitek můžete přidat trochu vanilkového extraktu nebo rozinek namočených v rumu.
Uchovávání: Koláč uchovávejte v chladničce, kde vydrží čerstvý až 3 dny.

Rychlý jablečný koláč s lahodným pudinkem je ideální volbou pro jakoukoli příležitost, ať už je to rodinné setkání, nebo nedělní odpoledne s šálkem čaje. Tento dezert potěší svou jednoduchostí a harmonickou kombinací chutí, které přinášejí kousek podzimu na váš stůl.

Zdroj: www.freundin.de/kochen-und-diaet-rezept-apfelkuchen-mit-vanillepudding, názor autora


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba