Polévka je grunt. To už říkávaly naše babičky, které na ně nedaly dopustit. Dnes zrovna nemáte čas na zdlouhavé vaření? Tyto recepty si pro snadnou přípravu prostě zamilujete. Takhle voní česká historie!
Řekněme si upřímně, kdo má právě teď, před Vánocemi, času nazbyt? Pokud chcete rychle vykouzlit chutnou a zdravou polévku, stačí i pár minut. Co třeba vajíčková nebo ovesná? Večeře je rázem na světě!
Smetanová polévka
Budete potřebovat:
-
¼ litru kysané smetany
- 1 lžíci tuku
- 2 lžíce mouky
- 4 vejce
- sůl
- kmín
- bobkový list
Postup: Vytvořte si bledou jíšku a zalije ji studenou vodou. Přidejte sůl a koření. Povařte, poté přilijte smetanu s trochou mouky a nechte přejít varem. Do této polévky s opatrností, aby se nerozběhla, nasázejte vejce. Dobrotu odstavte z plamene, aby bílky dostatečně ztuhly. Podávejte s chlebem nebo se zvlášť vařenými brambory.
Vajíčková polévka
Budete potřebovat:
- 3 lžíce krupice nebo hrubé mouky
- 2 vejce
- 1 lžíci sádla či másla
- sůl
- petržel
Postup: Upražte buď mouku nebo krupici v omastku. Zamíchejte do ní vejce, až za stálého míchání ztuhnou. Následně přidejte potřebné množství horké vody, osolte a polévku povařte. Do hotové už se jen přidá petrželka. Hotovo. Vylepšit ji můžete tím, že ji připravíte na slanině, to je teprve „mňamka"!
Ovesná polévka
Budete potřebovat:
-
1 cibuli
- 4 lžíce ovesných vloček
- 1 lžíci sádla
- sůl
- majoránku
- česnek
Postup: Na omastku zpěňte pokrájenou cibulku a přidejte ovesné vločky. Ty je nutné upražit do růžova. Pozor, příliš dlouhým pražením by zhořkly. Poté je zalijte horkou vodou, osolte dle potřeby a povařte. Na konec je okořeňte majoránkou a česnekem. Po téhle pochoutce se jen zapráší!
Sledujte nás na sociálních sítích: