Kapr s bramborovým salátem coby klasická česká štědrovečerní večeře. Že letos půjdete „proti proudu“? Tak to se vám budou hodit tipy na originální omáčky k rybám, které sváteční jídlo promění v doslova mystický zážitek.
Proti gustu… Pokud přemýšlíte, že si na Adama a Evu dopřejete něco méně klasického, je to záležitost pouze vaší volby. Hledáte inspiraci? Tady je!
Omáčka Mikonos
Přezdívá se jí též černá řecká omáčka, která je považována za afrodiziakum, jež se může používat nejen na maso všeho druhu.
Potřebujete:
-
3 plátky bílého toastového chleba
- 1 šálek mléka, 1 šálek mletých oříšků
- 1 utřený stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje
- ½ šálku čerstvé sekané bazalky a pórku
- 1 hrst oloupaných celých pistáciových oříšků
- sůl a pepř
Postup: Nadrobte chleba a namočte ho do mléka. Osmažte stroužek česneku na oleji. Rozmíchejte chléb v mléce, smíchejte s česnekem, oříšky, bazalkou a cibulkou. Ochuťte solí a pepřem. Vařte pět minut, až omáčka zhoustne. (Pokud je hustá až příliš, zředí se olivovým olejem.) Omáčka se podává teplá s celými pistáciovými oříšky, které se přidají až v závěru.
Námořnická omáčka
Chutná, skvělá omáčka, která se hodí nejen na ryby, ale i na těstoviny či omeletu? Ta s námořníkem v názvu!
Potřebujete:
- 1 šálek vařených slávek (k dostání v supermarketu)
- 1 šálek zeleninového vývaru
- ½ šálku jemně nakrájené cibule
- 3 lžíce rostlinného oleje, 1 utřený stroužek česneku
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 mletou červenou papriky z konzervy
- 1 lžíci mazeiny (kukuřičný škrob)
- strouhanou citronovou kůru a šťávu z poloviny citronu
- sekaný rozmarýn a petrželovou nať
- sůl a celý pepř
Postup: Osmažte cibuli a česnek na oleji. Přidejte protlak a mletou papriku. Zahustěte vývar mazeinou a vše spojte. Přidejte slávky, rozmarýn, petržel, citronovou kůru a šťávu z citronu, sůl a celý pepř. Mírně povařte 10 minut, aby se chutě smísily.
Oříšková omáčka
Ořechy jsou pro Vánoce typické. Do omáčky s nimi!
Potřebujete:
- 1 šálek drcených oříšků
- 4 plátky bílého toastového chleba bez kůrek
- 1 šálek silného drůbežího vývaru (nebo ½ kostky)
- 4 lžíce husté smetany
- sůl, pepř a muškátový oříšek
Postup: Namočte chléb na 10 minut do vývaru a potom ho vymačkejte. Smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi a dobře našlehejte. V případě, že omáčka zhoustne až příliš, zřeďte ji pár kapkami olivového oleje.
Sledujte nás na sociálních sítích: