Prostreno.cz

Magická moc zimního slunovratu. Co si upéct?

Všichni se těší na Štědrý den, ale málokdo uctívá zvláštní noc těsně před ním. Víte, co si upéct v den zimního slunovratu? Tenhle zvyk si zamilujete!

Zimní slunovrat znamená, že 21. nebo 22. prosince dosáhne hvězda Slunce své nejjižnější polohy na mapách noční oblohy označované jako obratník Kozoroha, tedy 270° ekliptiky. Letos tento jev vychází na 21. 12., a to v 11 hodin a 45 minut dopoledne. Co to znamená?

Jmelí i pelyněk

Nejhlubší noc roku, noc slunovratu, představuje zároveň zenit Samainovy vlády. Tuto noc porodí Bohyně hluboko v temné zemi v nejtišší ze všech hodin znovuzrozené sluneční dítě. Lidé světí zázrak této posvěcené noci meditací, zapalují světla, na severu nechávají doutnat březové a dubové špalky. Někdo i po vzoru Keltů zdobí dům cesmínou, jmelím, břečťanem, jedlemi a smrky. Nejen čarodějky vykuřují obydlí jalovcem, jedlovou smolou, pelyňkem či tomkovicí (silně vonící rod trav). A jak tuto magickou noc můžete strávit vy?

Kdo hledá, najde!

Dřív se tančilo okolo ovocných stromů, které se polévaly pivem, nicméně také se pekl koláč, v němž byla ukrytá fazole. Kdo ji ve svém kousku našel, byl vyhlášen fazolovým králem a ujal se vlády. Jedná se o poměrně hezký zvyk, jenž se může přenést i do dnešní doby. Zkuste třeba mandlový koláč!

Opojná chuť na jazyku

Potřebujete:

Na drobenku:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 g mandlí plátků

Na posypání:

  • 1 lžíce moučkového cukru

Postup: Rozpusťte v kastrůlku máslo a nechte ho vychladnout. V míse ušlehejte vejce, cukr a vanilkový cukr (do pěny). Promíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl a zašlehejte do vaječné hmoty. Přidejte máslo a mandle.

Na přípravu drobenky rozpusťte máslo, přidejte mouku, cukr, vanilinový cukr, mandle a rukou vytvořte drobenku. Na dno formy položte papír na pečení. Těsto ve formě uhlaďte, na libovolné místo vtlačte fazoli a na povrch rovnoměrně naneste drobenku. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte na 160°C (horkovzdušná trouba) či 180°C (elektrická trouba) zhruba půl hodiny.

Tip: Pokud se vám do koláče nechce, uvařte si v tuto magickou noc cokoli z hrachu, prosa nebo konopných semen. Staré evropské zemědělské národy věřily, že se jedná o pokrmy mrtvých. A mrtví jsou ti, kdo dávají zemi i lidem plodnost.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba