Dělali jste inventuru vánočních ozdob a zjistili jste, že jich máte podezřele málo? Než se vydáte do obchodu nakupit nové zásoby, zvažte domácí výrobu. Tyhle kouzelné dekorace potěší oko i chuťové buňky!
V dobách dávno minulých se vánoční stromky zdobily výhradně jablky, ořechy, sušeným ovocem a jinými potravinami. A rozhodně to mělo něco do sebe! Co říkáte na takový návrat v čase, ovšem v poněkud modernější verzi? Potřebné suroviny určitě máte!
Jablečné bonbóny
Budete potřebovat:
-
28 dekagramů cukru
- 28 dekagramů jablek
- 14 dekagramů ořechů
- 5 dekagramů pomerančové kůry
Postup: Svařte cukr s trochou vody, přidejte oloupaná a ostrouhaná jablka, kůru z pomeranče a nadrobno nasekané ořechy. Za stálého míchání duste do té doby, než bude „materiál“ dostatečně hustý. Hmotu nechte zchladnout a vytvořte z ní kuličky, které obalíte v cukru. Dva až tři kusy napíchněte na kratší špejli a nechte oschnout. Nádhera!
Ovocné pohlazení
Budete potřebovat:
- 18 dekagramů přesátého cukru
- 9 dekagramů mandlí
- 2 lžíce husté marmelády podle vaší chuti
Postup: Mandle oloupejte, rozemelte a přidejte všechny ostatní suroviny. Vypracujte těsto a připravené formičky na cukroví vysypte cukrem. Do těch pak jednoduše natlačte těsto a vytloukejte – však tohle vánoční cvičení děláte rok co rok!
Sváteční hříbky
Budete potřebovat:
-
14 dekagramů mandlí nebo ořechů
- 14 dekagramů cukru
- 1 bílek
- 2 tabulky čokolády či lžičku kakaa
Postup: Oloupané mandle nebo ořechy rozdrťte, přidejte bílek, cukr a vyválejte těsto. To si rozdělte na dvě části, z nichž jednu obarvěte strouhanou čokoládou. Teď se můžete dát do tvarování, nožičky z bílého těsta a hlavičky hříbků z toho tmavého. Obě části spojte bílkem a přitiskněte. Další alternativa je tvar ořechových skořápek z čokoládového dílu a jádra uvnitř z bílého. Výtvory nechte usušit a je hotovo.
Sněhové cukrovinky
Budete potřebovat:
- 14 dekagramů hladké mouky
- 2 lžíce kávy nebo kakaa
- 4 vaječné bílky
- 20 dekagramů moučkového cukru
Postup: Do tuhého sněhu z bílků zašlehejte cukr a vmíchejte mouku i dvě lžičky kávy či kakaa. Na povoskovaný plech nastříkejte různé tvary a nechte zhruba půl hodiny oschnout. Poté zvolna pečte na mírný stupeň.
Sledujte nás na sociálních sítích: