Smažený kapr a bramborový salát. Vánoční klasika, kterou jste jedli již nesčetněkrát. Že byste po těch letech uvítali nějakou změnu? Zkuste kapra po mlynářsku, načerno, nebo na paprice! Není o nic méně sváteční…
Štědrovečerní menu trochu jinak? A proč vlastně ne… Vždyť kapra jde připravit hned na několik způsobů! Co říkáte, bude ten váš letos plavat proti „klasickému proudu“?
Kapr po mlynářsku
Budete potřebovat:
-
1,5 kilogramu kapra
- sůl
- 4 lžíce hladké mouky
- špetku kmínu
- 5 lžic rostlinného oleje
- 2 lžíce másla
Postup: Kapra naporcujte na úhledné kusy, osolte, obalte v hladké mouce a okmínujte. Na rozpáleném tuku rychle opečte po obou stranách do červena. Těsně před podáváním přelijte rozehřátým máslem.
Kapr na paprice
Budete potřebovat:
- 1,5 kilogramu kapra
- 5 lžic rostlinného oleje
- 1 cibuli
- sůl
- sladkou papriku
- 250 mililitrů zakysané smetany
- 1 lžíci mouky
Postup: Kapra rozdělte na kusy, osolte a okořeňte sladkou paprikou. Na omastku zpěňte najemno nakrájenou cibulku, přidejte papriku pro barvu a zalijte vodou. Do ní pak ponořte kapra, přikryjte pokličkou a poduste do měkka. Ve finále do vývaru vmíchejte zakysanou smetanu a trochu mouky.
Kapr načerno (připravujte den předem)
Budete potřebovat:
-
1,5 kilogramu kapra
- 1 lžíci octa
- 1 cibuli
- špetku tymiánu
- 50 gramů másla
- 100 gramů kořenové zeleniny
- ½ litru vývaru z kapra
- 2 lžíce strouhaného chleba
- 40 gramů perníku
- 1 lžičku karamelu
- 3 lžíce povidel
- ¼ litru červeného vína
- hrst mandlí
- hrst sušených švestek a stejné množství rozinek
Postup: Do hrnce dejte jen takové množství vody, aby byla ryba později potopená. Přidejte sůl, ocet, koření, rozpůlenou cibuli a zvolna vařte deset minut. Následně vložte rybí porce, a jakmile se voda začne opět vařit, zmírněte teplotu a povařte čtvrt hodiny. Kapra vyjměte a zvlášť rozehřejte máslo, přidejte na nudličky nakrájenou zeleninu, osmahněte a zalijte scezeným vývarem z ryby. Dále strouhaný chléb i perník, karamel, víno a změklá povidla a vařte do zhoustnutí.
Omáčku proceďte, nasypte do ní nakrájené mandle, předem namočené švestky a rozinky. Krátce znovu povařte a podle chuti dochuťte cukrem. V hotové omáčce nechte kapra v chladu odpočívat do druhého dne. Před podáváním zvolna ohřejte.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: