Prostreno.cz

Staročeské recepty na kapra v jiném kabátku

Smažený kapr a bramborový salát. Vánoční klasika, kterou jste jedli již nesčetněkrát. Že byste po těch letech uvítali nějakou změnu? Zkuste kapra po mlynářsku, načerno, nebo na paprice! Není o nic méně sváteční…

Štědrovečerní menu trochu jinak? A proč vlastně ne… Vždyť kapra jde připravit hned na několik způsobů! Co říkáte, bude ten váš letos plavat proti „klasickému proudu“?

Kapr po mlynářsku

Budete potřebovat:

Postup: Kapra naporcujte na úhledné kusy, osolte, obalte v hladké mouce a okmínujte. Na rozpáleném tuku rychle opečte po obou stranách do červena. Těsně před podáváním přelijte rozehřátým máslem.

Kapr na paprice

Budete potřebovat:

  • 1,5 kilogramu kapra
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 1 cibuli
  • sůl
  • sladkou papriku
  • 250 mililitrů zakysané smetany
  • 1 lžíci mouky

Postup: Kapra rozdělte na kusy, osolte a okořeňte sladkou paprikou. Na omastku zpěňte najemno nakrájenou cibulku, přidejte papriku pro barvu a zalijte vodou. Do ní pak ponořte kapra, přikryjte pokličkou a poduste do měkka. Ve finále do vývaru vmíchejte zakysanou smetanu a trochu mouky.

Kapr načerno (připravujte den předem)

Budete potřebovat:

  • 1,5 kilogramu kapra
  • 1 lžíci octa
  • 1 cibuli
  • špetku tymiánu
  • 50 gramů másla
  • 100 gramů kořenové zeleniny
  • ½ litru vývaru z kapra
  • 2 lžíce strouhaného chleba
  • 40 gramů perníku
  • 1 lžičku karamelu
  • 3 lžíce povidel
  • ¼ litru červeného vína
  • hrst mandlí
  • hrst sušených švestek a stejné množství rozinek

Postup: Do hrnce dejte jen takové množství vody, aby byla ryba později potopená. Přidejte sůl, ocet, koření, rozpůlenou cibuli a zvolna vařte deset minut. Následně vložte rybí porce, a jakmile se voda začne opět vařit, zmírněte teplotu a povařte čtvrt hodiny. Kapra vyjměte a zvlášť rozehřejte máslo, přidejte na nudličky nakrájenou zeleninu, osmahněte a zalijte scezeným vývarem z ryby. Dále strouhaný chléb i perník, karamel, víno a změklá povidla a vařte do zhoustnutí.

Omáčku proceďte, nasypte do ní nakrájené mandle, předem namočené švestky a rozinky. Krátce znovu povařte a podle chuti dochuťte cukrem. V hotové omáčce nechte kapra v chladu odpočívat do druhého dne. Před podáváním zvolna ohřejte.

Zdroj: názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba