Tradiční vánoční svátky bez vánočky od babičky si ani nedokážeme představit. I když někteří už ji doma nepečou, alespoň si ji kupují. Také k nám už ale pronikly i některé vánoční tradice z jiných států. Co místo vánočky pečou třeba v Německu?
Pokud chcete letos vyzkoušet i něco jiného než českou klasiku, máme pro vás podrobný recept na tradiční štólu.
Tento vánoční moučník je velmi podobný naší vánočce, akorát má bohatší obsah, hutnější těsto, obaluje se v cukru a má tvar bochníků. Štóla svým vzhledem má připomínat Ježíška zabaleného v peřince. První zmínka o štóle jako o vánočním pečivu se objevila v roce 1329 a pochází z Německa. Štóla se také dává jako plnohodnotný vánoční dárek, je velmi pracná a obdarovanému dáváte najevo, že vám na něm opravdu záleží, když dostává takto pracný dar.
Co budete potřebovat (na 2 kousky):
Na těsto:
-
500 g hladké mouky
- 1 kostku droždí
- 100 g moučkového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- špetku muškátového oříšku a kardamomu
- nastrouhanou kůru z jednoho malého citronu
Náplň:
- 250 g rozinek sultánek
- 100 g rozinek korintek
- 75 g kandované citronové kůry
- 50 g kandované pomerančové kůry
- 100 g loupaných, nasekaných mandlí
- 20 g neloupaných, nasekaných mandlí
- 40 ml tmavého rumu
- 200 g marcipánu
Na obalení:
- asi 100 g rozpuštěného másla
- asi 100 g moučkového cukru s 3 lžícemi vanilkového cukru
Jak na to
Přes noc si namočte oboje rozinky do rumu. Do velké mísy nasypte prosátou mouku, uprostřed udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí, zasypte třemi lžícemi cukru a zalijte polovinou vlažného mléka. Zakryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
Poté přidejte do mísy cukr, koření, citronovou kůru, změklé máslo a mléko. Vytvořte vláčné hladké těsto. Vyklopte těsto na vál a důkladně ho propracujte přibližně 10 minut.
Uhnětené těsto rozválejte na silnější placku a posypte ji náplní, použijte vše kromě marcipánu. Nyní těsto znovu několikrát přeložte, aby se náplň dobře rozprostřela do celého těsta. Rozdělte si těsto na 2 části a nechte znovu na teplém místě přibližně tři hodiny kynout.
Vykynuté těsto splácněte a doprostřed každé placky položte váleček marcipánu. Přeložte okraje přes sebe, utvořte překládaný bochníček. Připravené bochníčky dejte na plech s pečicím papírem a nechte ještě hodinu naposledy kynout.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova přibližně 50 minut. Po vyjmutí z trouby ihned bochníčky potřete rozpuštěným máslem a nešetřete. Poté zasypte bohatě moučkovým cukrem a nechte vychladnout.
Tip: Pokud chcete, aby vám štóla vydržela dlouho, můžete ji vychladlou zabalit do potravinářské folie nebo do alobalu. Odpočinek jí jen prospěje
Sledujte nás na sociálních sítích: