Opomíjená kapusta možná není tak populární jako zelí, ale co se týče prospěšnosti pro zdraví, jsou na tom tihle dva „zelenáči“ úplně stejně. Jak si z kapusty vykouzlit skvělou večeři za pár korun?
Kapusta nepatří zrovna mezi nejoblíbenější suroviny. A to je strašná škoda! Obsahuje totiž kyselinu listovou, vitamin C, draslík, vápník, mangan, fosfor, železo i jód. Působí jako prevence rakoviny a posiluje imunitu. Že nevíte, co s ní? Inspirovat se můžete zde!
Kapustové karbanátky
Budete potřebovat:
-
½ kilogramu syrové kapusty
- 1-2 vejce
- 4 lžíce strouhanky namočené v mléce
- 4 dekagramy slaniny
- 1 cibuli
- sůl a pepř
- rostlinný olej
Postup: Kapustu krátce povařte a dobře okapanou na moment prožeňte mixérem. Cibulku zpěňte na nakrájené slanině a přidejte strouhanku namočenou v mléce. Vše promíchejte, osolte, okořeňte a přidejte vejce. Je-li hmota příliš řídká, přisypte trochu strouhanky. Následně vytvořte ploché karbanátky, usmažte a může se podávat. Výborně se hodí k bramborové kaši.
Kapusta jako mozeček
Budete potřebovat:
- 1 velkou kapustu
- 2 lžíce sádla
- 1 cibuli
- 4 vejce
- sůl a kmín
Postup: Očištěnou a opranou kapustu povařte zhruba deset minut ve slané vodě. Sceďte, nechte okapat a rozporcujte. Osmahněte cibuli a přidejte kusy kapusty. Když je osmažená, rozbijte do ní vejce, osolte a okmínujte. Míchejte do té doby, než vejce dostatečně ztuhnou. Podávat můžete k bramborám nebo s chlebem.
Smažená kapusta
Budete potřebovat:
-
1 velkou kapustu
- sůl
- 1 hrnek mléka
- 5-6 lžic mouky
- 2 vejce
- rostlinný olej
Postup: Kapustu rozpulte nebo rozčtvrťte a deset minut povařte v osolené vodě. Připravte si těstíčko z mléka, mouky a vajec. Do něho namáčejte uvařenou kapustu a následně osmažte jako řízky po obou stranách. Třeba s bramborovou kaší chutnají naprosto výborně!
Zdroj: www.essenundtrinken.de, www.healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: