Pokud nemáte ještě dost pečení vánočního cukroví nebo jste to letos nestíhali, můžete si zapéct i na Silvestra. Máme pro vás několik receptů, které stojí za vyzkoušení.
Přinášíme vám 3 recepty na slané pečené dobroty. Nic proti klasickému chlebíčku a chuťovce, ale malá změna se bude na stole jen vyjímat. Který recept vyzkoušíte?
Sýrové pečivo
Vykrajuje se jako linecké, ale místo cukru ho posypete kmínem.
Na těsto:
- 125 g hladké mouky
- ½ balíčku kypřicího prášku
- 90 g tuku (máslo nebo margarín)
- špetka soli
- 90 g nastrouhaného sýra
- 3 žloutky
- 2 lžičky vody
- 1 vejce na potření
Na sýrový krém:
- 45 g másla
- sůl a pepř podle chuti
- 45 g nastrouhaného sýra
- 100 g nadrobno nakrájené šunky
Jak na to?
Smícháme všechny suché přísady na těsto a promícháme. Poté přidáme změklé máslo, nastrouhaný sýr, žloutky, vodu a vypracujeme těsto. Těsto necháme ½ hodiny odležet. Těsto si dáme na vál a vyválíme plát vysoký 3 mm (nebojte, těsto nabyde). Nyní stačí už jen vykrajovat oblíbené tvary. Tak jako u lineckého je dobře počítejte, ať pak máte co slepovat.
Vykrájené pečivo si dejte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem. Můžete pečivo také posypat kmínem, hrubou solí nebo sezamem. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 10–12 minut dozlatova.
Na sýrový krém utřete máslo se solí a pepřem, přidejte nastrouhaný sýr a šunku a vše promíchejte. Vychladlé pečivo slepujte krémem k sobě.
Šátečky s mletým masem
Co budete potřebovat:
- 450 g mletého masa
- 500 g listového těsta
- 1 cibuli
- 3 lžíce kečupu
- sůl a pepř
- drcený kmín
- 1 vejce
- sezamová semínka – na posypání
Jak na to?
Mleté maso osolíme, opepříme a okmínujeme, přidáme kečup a nadrobno nakrájenou cibulku. Důkladně promícháme a necháme chvíli odležet. Rozválíme si listové těsto na plát, vykrájíme si nožem čtverce o velikosti 10x10 cm. Do každého čtverce dáme váleček mletého masa. Protilehlé rohy přeložíme přes maso a důkladně spojíme rozšlehaným bílkem. Šátečky dáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut.
Slané záviny
Budete potřebovat jedno balení listového těsta, které si rozválíte na plát a naplníte ho slanou náplní, zabalíte, potřete vajíčkem a rovnou do trouby. Jakou náplň vyzkoušíte?
1. Špenátový závin
-
300 g mraženého listového špenátu
- 3 stroužky česneku
- sůl
- 150 g rozdrobené nivy
- 1 vejce
Špenát povaříme doměkka, osolíme a ochutíme česnekem. Do vychladlé směsi přidáme rozdrobenou nivu, vajíčko a máme náplň hotovou.
2. Zelný závin s uzeným masem
- 300 g kysaného zelí
- 150 g uzeného masa
- sůl a pepř
- drcený kmín
- 1 cibule
Na pánvi zpěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a osmahneme dokřupava. Slejeme vodu ze zelí a v misce ho promícháme s orestovaným uzeným masem a cibulkou. Dochutíme solí a pepřem a můžeme plnit.
3. Pizza šnek
- 250 g anglické slaniny
- 250 g oblíbeného plátkového sýra
- kečup
- bazalka
- sůl a pepř
Rozválené těsto potřeme kečupem, posypeme bazalkou, maličko osolíme a opepříme. Poté pokládáme na těsto rovnoměrně plátky slaniny a poté další vrstvu děláme ze sýra. Těsto pomalu balíme do rolády. Takto zabalený štrůdl rozkrájíme na 1,5cm kolečka, která položíme na pečicí papír, dotvarujeme do kruhu, potřeme vajíčkem, můžeme posypat sezamovým semínkem a pak rovnou do trouby.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: