Lámete si hlavu s tím, co uvařit? Po Vánocích se možná bude hodit nápad na něco levnějšího, co nezabere tolik času. Zde jsou tři inspirace, jak naložit se špenátem. Tohle bude mít u stolu úspěch!
Špenát je neuvěřitelně zdravá zelenina, která má vynikající nutriční hodnoty. Prospívá trávení i srdci. Udržuje zdravé kosti a je skvělým antioxidantem. Posiluje imunitu a podporuje hubnutí. Pokud vás nenapadá, jak ho zpracovat, jednoduchý návod je zde…
Špenátová polévka
Budete potřebovat:
-
1 balení mraženého špenátu
- 3 stroužky česneku
- sůl
- 1 cibuli
- 1 vejce
- jíšku
Postup: Do ¾ litru vody vložte mírně rozmražený a naporcovaný špenát, osolte a přiveďte k varu. Základ polévky vařte zhruba 15 minut. Osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a připravte si jíšku. Jíškou i cibulkou pokrm zahustěte, vmíchejte vejce a prolisovaný česnek. Krátce povařte a můžete strávníky svolávat ke stolu.
Špenátové noky
Budete potřebovat:
- 8 lžic dušeného špenátu
- 300 gramů polohrubé mouky
- 1 lžíci oleje
- 3 vejce
- 150 mililitrů mléka
- máslo
- strouhaný sýr na posypání
Postup: Všechny ingredience zpracujte na těsto a nechte chvíli odpočinout. Nožem pak vykrajujte noky jako halušky a vařte do té doby, než vyplavou na povrch. Na talíři je posypte strouhaným sýrem a polijte máslem.
Špenátové palačinky
Budete potřebovat:
-
5 vajec
- ½ litru smetany
- 200 gramů čerstvého špenátu
- 20 gramů hrubé mouky
- tuk
- sůl
- 1 decilitr jogurtu
- 150 gramů šunky
- kopr
Postup: Osolte vejce a rozmíchejte je se smetanou. Za stálého míchání přidejte mouku a uvařený propasírovaný špenát. Vše dohromady našlehejte a na vymazané pánvi upečte palačinky. Náplň: Nadrobno nasekanou šunku promíchejte s jogurtem a koprem. Do palačinek pak mažte náplň a přeložte. Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: