Tofu už dávno nevyhledávají jen ti, kteří z nějakého důvodu nejí maso a živočišnou stravu. Protože patří mezi nejzdravější potraviny, rozhodně se vyplatí zařadit ho do jídelníčku. Třeba pečené chutná výtečně!
Co je vlastně tahle surovina zač? Pokud jste s ní ještě neměli tu čest, vězte, že se jedná o sražené sójové mléko, které obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny. Je také zdrojem vápníku, železa, lecitinu a vitaminu B. Neobsahuje cholesterol a může se pochlubit naprostým minimem tuků. Zní to dobře, co říkáte? A to ještě nevíte, jaké dobroty se z tofu dají vytvořit!
Pečené tofu
Suroviny:
- 1 balení bílého tofu
- 1 lžíce sójové omáčky
- kmín
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžička vegety
- 1 malá cibule
- 2 lžíce oleje
- sůl
Postup: Tofu nakrájejte na kostičky, přimíchejte ostatní ingredience a v troubě zhruba 15 minut za občasného promíchání upečte. Výborně se hodí třeba k rýži.
Tofu se žampiony
Suroviny:
- 250 gramů tofu
- 100 gramů hlávkového zelí
- 150 gramů žampionů
- 1 cibule
- olej
- sójová omáčka
- 1 pórek
- 1 paprika
- zázvor
- solamyl
Postup: Tofu rozkrájejte na malé kousky a naložte do sójové omáčky zředěné vodou. Na oleji osmahněte cibuli, po chvíli i nakrájené zelí, žampiony, pórek a papriku. Přidejte tofu, které jste zprudka opekli na oleji, dochuťte zázvorem a sójovou omáčkou. Na závěr zahustěte solamylem rozmíchaným v troše vody.
Tofu pomazánka
Suroviny:
- 1 balení tofu
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce oleje
- pepř
- sůl
- sójová omáčka
Postup: Osmahněte na oleji cibuli, k ní přihoďte nastrouhané tofu. Opepřete, osolte, přilijte sójovou omáčku a pár minut poduste. Následuje rajský protlak a prolisovaný česnek. Zbývá už jen promíchat a je hotovo. Pomazánka vám zachutná na topinkách či toastech, ale podávat ji můžete i k těstovinám nebo jako náplň do palačinek či tortil.
Sledujte nás na sociálních sítích: