Jestli jedno jablko denně odrazuje lékaře, tak mango to dělá také, protože jeho konzumace zlepšuje citlivost na inzulin, což je prevence cukrovky.
Podle aktuálních odhadů se nyní s cukrovkou celosvětově potýká přibližně 540 milionů dospělých ve věku 20 až 79 let. Očekává se však, že toto číslo v následujících šesti letech vzroste na alarmujících 640 milionů (1). Pro snížení rizika vzniku diabetu se běžně doporučuje pravidelný pohyb, udržování optimální tělesné hmotnosti a zdravé stravování (2). K preventivním radám nově přibyla další a příznivci exotického manga si na ní smlsnou.
Sladké není vždycky na obtíž
V některých kulturách je mango symbolem pohostinství a přátelství, v Indii se o něm hovoří jako o národním ovoci s léčivými účinky. A rozhodně to nejsou jen plané řeči, i moderní věda souhlasí s tím, že plod se šťavnatou dužinou zmírňuje zácpu, tlumí záněty, neutralizuje volné radikály, posiluje imunitu a působí proti rakovině (3). Pomáhá ale i jinak. „Na základě našich poznatků jsme si už téměř jistí, že přidání čerstvého manga do jídelníčku může být nejen pro jedince s nadváhou nebo obezitou jednoduchým a příjemným způsobem, jak podpořit lepší funkci inzulinu a snížit riziko cukrovky druhého typu,“ vysvětluje americká profesorka potravinářských věd Indika Edirisinghe, která je hlavní autorkou výzkumu (3).
Občerstvení s pozitivy
Jeho hlavním cílem bylo zjistit, zda jednoduché změny ve stravování mohou omezit pravděpodobnost chronických onemocnění v čele s diabetem druhého typu, který podporuje vznik dalších zdravotních komplikací, včetně srdečního infarktu, mrtvice a selhání ledvin. Experti rozdělili 50 dospělých s nadváhou nebo obezitou do dvou skupin, z nichž jedna denně konzumovala dva šálky manga a druhá si dopřávala kaloricky srovnatelnou pochoutku v podobě sorbetu. „U konzumentů manga jsme zaznamenali výrazné snížení inzulinové rezistence. Zlepšení citlivosti na tento hormon beze změn tělesné hmotnosti je pozoruhodné. Navíc to vyvrací mylné představy o přirozeném obsahu cukru v mangu a jeho dopadu na obezitu,“ vysvětluje Indika Edirisinghe (4).
Zdroje: (1) www.diabetesatlas.org/, (2) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes, (3) www.tuasaude.com/en/mango-benefits/, (4) https://www.mdpi.com/2072-6643/17/3/490
Sledujte nás na sociálních sítích: