Prostreno.cz

Proti diabetu druhého typu bojuje mango

Jestli jedno jablko denně odrazuje lékaře, tak mango to dělá také, protože jeho konzumace zlepšuje citlivost na inzulin, což je prevence cukrovky.

Podle aktuálních odhadů se nyní s cukrovkou celosvětově potýká přibližně 540 milionů dospělých ve věku 20 až 79 let. Očekává se však, že toto číslo v následujících šesti letech vzroste na alarmujících 640 milionů (1). Pro snížení rizika vzniku diabetu se běžně doporučuje pravidelný pohyb, udržování optimální tělesné hmotnosti a zdravé stravování (2). K preventivním radám nově přibyla další a příznivci exotického manga si na ní smlsnou.

Sladké není vždycky na obtíž

V některých kulturách je mango symbolem pohostinství a přátelství, v Indii se o něm hovoří jako o národním ovoci s léčivými účinky. A rozhodně to nejsou jen plané řeči, i moderní věda souhlasí s tím, že plod se šťavnatou dužinou zmírňuje zácpu, tlumí záněty, neutralizuje volné radikály, posiluje imunitu a působí proti rakovině (3). Pomáhá ale i jinak. „Na základě našich poznatků jsme si už téměř jistí, že přidání čerstvého manga do jídelníčku může být nejen pro jedince s nadváhou nebo obezitou jednoduchým a příjemným způsobem, jak podpořit lepší funkci inzulinu a snížit riziko cukrovky druhého typu,“ vysvětluje americká profesorka potravinářských věd Indika Edirisinghe, která je hlavní autorkou výzkumu (3).

Občerstvení s pozitivy

Jeho hlavním cílem bylo zjistit, zda jednoduché změny ve stravování mohou omezit pravděpodobnost chronických onemocnění v čele s diabetem druhého typu, který podporuje vznik dalších zdravotních komplikací, včetně srdečního infarktu, mrtvice a selhání ledvin. Experti rozdělili 50 dospělých s nadváhou nebo obezitou do dvou skupin, z nichž jedna denně konzumovala dva šálky manga a druhá si dopřávala kaloricky srovnatelnou pochoutku v podobě sorbetu. „U konzumentů manga jsme zaznamenali výrazné snížení inzulinové rezistence. Zlepšení citlivosti na tento hormon beze změn tělesné hmotnosti je pozoruhodné. Navíc to vyvrací mylné představy o přirozeném obsahu cukru v mangu a jeho dopadu na obezitu,“ vysvětluje Indika Edirisinghe (4).

Zdroje: (1) www.diabetesatlas.org/, (2) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes, (3) www.tuasaude.com/en/mango-benefits/, (4) https://www.mdpi.com/2072-6643/17/3/490





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba