Müsli tyčinky jsou skvělé na rychlou svačinku do kabelky, nebo když nás prostě jen honí mlsná. Je totiž mnohem lepší sáhnout po kvalitní tyčince, než si dát kalorický dortík. Napadlo vás někdy udělat si müsli tyčinky doma? Jestli jste to ještě nezkoušeli, máme pro vás hned 3 báječné recepty.
Kvalitní müsli tyčinka něco stojí, ovšem když si je uděláte doma, tak nejen že ušetříte, ale hlavně přesně víte, co jíte. Jaké budou vaše nejoblíbenější?
Křehké malinové tyčinky
Budete potřebovat (na 10 kousků):
-
1 čajovou lžičku kokosového oleje, rozehřátého
- 1/2 hrnku neslazeného jablečného pyré (pokojové teploty)
- 1/3 hrnku mléka (můžete použít i sójové, rýžové, mandlové atd.)
- 1 polévkovou lžíci medu
- 1 čajovou lžičku mleté skořice
- 2 a 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek (140 g) zmrazených neslazených malin, nakrájených na menší kousky
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si menší plech vyložený pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte dohromady olej a jablečné pyré. Postupně přidávejte mléko, med, skořici a vše důkladně promíchejte. Poté postupně přidávejte oves a promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte pokrájené maliny.
Vzniklou směs vyklopte na plech na pečicí papír a vytvořte rovnoměrnou vrstvu. Pečte přibližně 16-19 minut ve střední části trouby. Po vyndání nechte chvilku zchladnout a poté vlažný plát rozkrájejte na tyčinky, budete mít přibližně 10 kousků.
Tyčinky se sušeným ovocem
Budete potřebovat (na 10 kousků):
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 a 1/2 hrnku burizonů
- 1/4 hrnku mletého kokosu
- 1/4 hrnku nasekaných mandlí
- 1 polévkovou lžíci chia semínek
- špetku soli
- 1/2 hrnku arašídového nebo mandlového másla
- 1/2 hrnku medu
- 3/4 hrnku sušených brusinek (či jiné sušené ovoce)
Postup: Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, burizony, kokos, mandle, chia semínka a sůl. V malé misce si rozehřejte mandlové máslo a med (stačí dát přibližně na 30 sekund do mikrovlnky). Tekutou směs pomalu přidávejte do suchých surovin a postupně míchejte, dokud vše není obalené směsí másla a medu. Nakonec jemně vmíchejte sušené ovoce. Vzniklou směs vyklopte na menší plech s pečicím papírem a dejte na 1 hodinu do mrazáku.
Poté vyndejte a placku rozkrájejte přibližně na 10 kousků. Tyčinky nechte ještě při pokojové teplotě vyschnout, nejlépe přes noc, a poté je můžete skladovat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě.
Nepečené tyčinky plné živin
Budete potřebovat (na 12 kousků):
-
140 gramů ovesných vloček
- 60 gramů vlašských ořechů, hrubě sekaných
- 40 gramů dýňových semínek
- 40 gramů chia semínek
- 40 gramů goji
- 2 čajové lžičky skořice
- 10 ks čerstvých vypeckovaných datlí
- 4 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu
- 3 polévkové lžíce tekutého kokosového oleje
- 50 gramů semen z granátového jablka
Postup: Na suché pánvi orestujte ovesné vločky, nahrubo sekané vlašské ořechy a dýňová semínka. Odstavte z plotny a přidejte chia semínka, goji a skořici. V míse smíchejte nakrájené vypeckované datle, javorový sirup nebo med, tekutý kokosový olej a dobře promíchejte. Postupně smíchejte suché a tekuté suroviny a nakonec opatrně vmíchejte granátové jablko.
Vzniklou směs vyklopte na menší plech nebo do zapékací misky vyložené pečicím papírem a rovnoměrně rozvrstvěte. Plech dejte na 40-60 minut do mrazáku ztuhnout. Poté vyklopte z plechu a nožem plát rozřežte přibližně na 12 kousků.
Tak který recept vyzkoušíte?
Sledujte nás na sociálních sítích: