Nic proti kupovaným müsli, ale domácí je domácí. Budete překvapeni, jak je to snadné. Výhodou domácího müsli je, že přesně znáte jeho složení a můžete si být jisti, že bude obsahovat jen ty nejlepší suroviny. Tak co, vyzkoušíte domácí voňavé müsli?
Na trhu najdete nespočet značek a druhů müsli, někdy může být únavné sledovat všechny ty hodnoty uvedené na obale, pročítat složení, zda tam není něco, co nechcete. Máme pro vás 3 skvělé recepty na domácí zapečené müsli. Jaké bude vaše oblíbené?
1. Kokosové müsli
Budete potřebovat:
-
2 hrnky ovesných vloček (můžou být i bezlepkové)
- 4 hrnky strouhaného kokosu
- 1/2 hrnku nasekaných mandlí
- 1/3 hrnku bezlepkových sušenek
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 1 čajovou lžičku skořice
- špetku soli
- 4 lžičky rozpuštěného kokosového oleje
- 1/2 hrnku javorového sirupu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/4 čajové lžičky kokosového extraktu
Postup
Předehřejte troubu na 150 °C. Připravte si velký plech s vyšším okrajem a vyložte ho pečicím papírem.
Ve velké míse smíchejte vločky, kokos, mandle, sušenky, hnědý cukr, skořici a sůl. V malém hrnci rozmíchejte metličkou rozehřátý kokosový olej, javorový sirup, vanilkový a kokosový extrakt. Nalijte tekutou směs do suchých přísad a důkladně promíchejte.
Takto připravené müsli rozprostřete na plech v rovnoměrné vrstvě. Müsli pečte přibližně 30 minut, dokud nebude mít zlatohnědou barvu. Nezapomeňte müsli každých 10 minut promíchat. Hotové, vychladlé müsli skladujte v uzavřené nádobě nejdéle po dobu 1 měsíce.
2. Dýňové müsli
Budete potřebovat:
- 5 hrnků ovesných vloček (můžou být i bezlepkové)
- 2 čajové lžičky perníkového koření
- špetku soli
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1/2 hrnku dýňového pyré
- 1/4 hrnku jablečného pyré
- 1/4 hrnku javorového sirupu
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku sušených brusinek
- 1/2 hrnku bezlepkových sušenek
Postup
Předehřejte troubu na 160 °C. Připravte si velký plech s vyšším okrajem a vyložte ho pečicím papírem.
Ve velké míse smíchejte vločky, koření a sůl. Dobře promíchejte. V menší misce metličkou smíchejte hnědý cukr, dýňové a jablečné pyré, javorový sirup a vanilkový extrakt. Nalijte tekutou směs do suchých přísad a důkladně promíchejte.
Pečte 20 minut, poté vyndejte z trouby, promíchejte a pečte dalších 15-20 minut dozlatova. Vyndejte z trouby, přidejte brusinky, sušenky a dobře promíchejte. Vychladlé müsli skladujte v dobře uzavřené nádobě.
3. Müsli s brusinkami a oříšky
Budete potřebovat:
-
4 hrnky ovesných vloček (můžou být i bezlepkové)
- 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- 1/2 hrnku pšeničných klíčků
- 2 čajové lžičky skořice
- 1 čajovou lžičku soli
- 6 polévkových lžic řepkového oleje
- 1/2 hrnku medu
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
- 1 hrnek sekaných mandlí
- 1 hrnek sušených brusinek
Postup
Předehřejte troubu na 160 °C. Připravte si velký plech s vyšším okrajem a vyložte ho pečicím papírem.
Ve velké míse smíchejte vločky, kokos, pšeničné klíčky, sůl a skořici. Dobře promíchejte. V menší misce metličkou smíchejte olej, med, hnědý cukr a vanilkový extrakt. Směs bude hustá, ale to je dobře. Postupně přilévejte tekutou směs do suchých přísad a důkladně promíchejte.
Takto připravené müsli rozprostřete na plech v rovnoměrné vrstvě. Dejte do trouby a pečte 20-30 minut dozlatova, po 10 minutách vždy müsli promíchejte. Do hotového müsli zamíchejte brusinky a mandle. Vychladlé müsli skladujte v dobře uzavřené nádobě.
Sledujte nás na sociálních sítích: