Česká kuchyně je samozřejmě výtečná, ale občas to chce prostě změnu! Co takhle inspirovat se Itálií a vyzkoušet polévky, které jsou tak husté, že se tam podávají jako hlavní jídla? Neskutečně si na nich pochutnáte!
Napadá vás, že určitě nemáte potřebné suroviny? Buďte bez obav. Můžeme vám zaručit, že ingredience se ve vaší kuchyni jistě najdou. Na jakou dobrotu to vidíte? Rozhodnutí určitě nebude lehké…
Minestrone polévka
Suroviny:
- 1 kostka hovězího vývaru (není nezbytná)
- 40 gramů fazolových bobů
- 80 gramů hrášku
- 40 gramů celeru
- 20 gramů petržele
- 80 gramů kapusty
- 40 gramů polníčku
- 100 gramů mrkve
- 2 rajčata
- 40 gramů rýže
- 2 stroužky česneku
- 20 gramů mladých cibulek
- sůl a pepř
- pažitka
- 20 gramů strouhaného parmazánu
Postup: Očištěnou zeleninu nakrájejte na kostičky a rajčata na dílky. Z kostky hovězího vývaru připravte polévku. Do vroucí tekutiny následně přidejte veškerou zeleninu i s propláchnutou rýží a okořeňte pepřem. Vařte pozvolna, aby všechny suroviny změkly. Podle potřeby ještě dosolte a do hotové polévky nasypte strouhaný parmazán.
Rýžová polévka
Suroviny:
- 60 gramů rýže
- 1 kostka hovězího vývaru
- olej
- 20 gramů cibule
- 20 gramů drůbeží šunky
- 20 gramů celeru
- 20 gramů hrášku
Postup: Propláchněte rýži a nechte ji okapat. Očištěný celer a šunku zpracujte na drobné kostičky. Orestujte na oleji rýži, přihoďte k ní nasekanou cibuli i celer, podlijte horkou vodou a s kostkou vývaru povařte. Za pár minut do polévky dejte hrášek a šunku.
Fazolková polévka
Suroviny:
- 100 gramů fazolových lusků
- 80 gramů červeného zelí
- 80 gramů cibule
- 200 gramů rajčatové šťávy
- 40 gramů pórku
- sůl
- 20 gramů celeru
- stroužek česneku
- majoránka
- tymián
- pepř
- olej
Postup: Nakrouhejte zelí, fazolové lusky a celer pokrájejte na větší kousky, na menší pak cibuli a pórek. Prolisujte česnek a utřete ho se solí. Všechnu zeleninu vhoďte do vroucí vody a zakápněte dvěma lžícemi oleje. Přidejte rajčatovou šťávu, česnek, majoránku a tymián. Uvařte doměkka a osolte dle chuti.
Špenátová polévka
Suroviny:
- 100 gramů mraženého špenátu
- 1 kostka hovězího vývaru
- olej
- pepř
- sůl
- muškátový oříšek
- 1 vejce
- 20 gramů strouhaného sýra
- 20 gramů bílé veky
Postup: Do vařící vody vložte špenát a masovou kostku, ochuťte pepřem, muškátovým oříškem a kapkou oleje. Poté vmíchejte rozšlehané vejce a krátce povařte. Na závěr přihoďte ještě strouhaný sýr a podávejte s opečenými kousky veky. Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: