Pokud máte přebytek brambor nebo máte zrovna pár dnů do výplaty, máme pro vás několik skvělých levných receptů z brambor, na kterých si pochutná celá rodina. Brambory nejsou jen levnou potravinou, ale také se po nich jen tak neztloustne a obsahují spoustu živin!
Když říkáme, že se po bramborách netloustne, samozřejmě myslíme brambory vařené, nikoli smažené. 100 gramů brambor obsahuje pouze 70 kcal, naproti tomu rýže skoro dvakrát tolik. Kromě toho vysoký podíl škrobů nadlouho zasytí.
Zavzpomínejte na dětství! Máme pro vás několik receptů, které připravovaly naše babičky.
Brambory na paprice
Budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 2 velké cibule
- sádlo nebo jiný tuk
- sůl a pepř
- kmín
- sladkou papriku
- 125 ml mléka nebo smetany
- 1 lžíci mouky
Nakrájejte cibulku najemno a osmahněte na sádle, přidejte sladkou papriku, kmín a oloupané a na plátky nakrájené brambory. Zalijte přibližně do poloviny vodou a duste tak dlouho, než brambory částečně změknou a voda se vydusí. Rozmíchejte mléko nebo smetanu se lžící mouky a zalijte směsí brambory a povařte. Osolte a opepřete.
Tip: Do brambor můžete také přidat zbytek uzeniny, slaniny, šunky, zkrátka cokoli, co doma najdete.
Bramborové placky se zelím
Budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 80 g mouky hladké nebo polohrubé
- sůl
- 50 g sádla na pomazání (nemusí být)
- 1 balení kysaného zelí
Čerstvě vařené brambory oloupejte a ještě teplé rozmačkejte a zpracujte s moukou a špetkou soli v hladké těsto. Na pomoučněném vále vyválejte placky a pečte na suché, nepřilnavé pánvi. Upečené placky omastěte rozpuštěným sádlem nebo máslem. Podávejte posypané zelím.
Tip: Zelí můžete také rovnou přidat do těsta. Na takovéto množství stačí 200 g vymačkaného kysaného zelí, do těsta přidejte o trochu více mouky, aby těsto nelepilo.
Obyčejný bramborový salát
Budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 100 g cibule
- 150 g okurek ve sladkokyselém nálevu
Na zálivku:
- 250 ml láku z okurek
- 4 lžíce oleje
- 1/2 lžičky hořčice
- sůl a pepř
- cukr
Brambory uvařte ve slupce a poté oloupejte. Pomocí kráječe na brambory (mřížkou) připravte ještě teplé brambory na kostičky do mísy, přidejte nakrájené okurky a jemně nakrájenou cibulku. Vše promíchejte. Připravte si zálivku, smíchejte lák, olej a hořčice, ochuťte solí, pepřem a cukrem. Vzniklou zálivku nalijte do brambor a jemně promíchejte. Hotový salát můžete podávat jako přílohu i samostatně.
Tak jaký recept vyzkoušíte?
Zdroj: www.ireceptar.cz, www.essenundtrinken.de
Sledujte nás na sociálních sítích: