Prostreno.cz

Variace receptů dobrého českého chleba

Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb – jeden z pilířů našeho jídelníčku. Dodává energii, vitaminy skupiny B, železo, vápník a samozřejmě také vlákninu. A co je na něm snad vůbec nejlepší? Že si můžeme vybírat mezi tolika druhy a chutěmi.

Chléb ale nemusíte jíst jen starým známým způsobem, tedy namazaný máslem a ozdobený například sýrem či šunkou. Vyzkoušet můžete například některý z následujících chlebových receptů!

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou

Slané koláče mají často ještě větší úspěch než jejich sladcí kolegové. Můžete je podávat ke svačině, vzít je sebou na návštěvu, ale s přílohou v podobě čerstvého salátu hravě zastanou i celý oběd. Zkuste přidat na koláč chlebovou drobenku. Připraví vám nový křupavý chuťový zážitek. Při výběru surovin vám pomohou loga kvality, která najdete na obalech.

Ingredience na koláč:

  • listové těsto
  • 400 g cibule
  • 50 g slaniny
  • Špetka mletého kmínu
  • 2 vejce
  • 1 smetana ke šlehání
  • muškátový oříšek
  • olej
  • sůl, pepř

Ingredience na drobenku:

  • 3 plátky chleba
  • 2 plátky slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 20 g másla
  • hladkolistá petržel

Postup: Listovým těstem vyložte kulatou formu, dno propíchejte vidličkou a vše zakryjte pečicím papírem. Do pečicího papíru nasypte suché fazole a vše vložte do trouby. Předpékejte na 180°C asi 15 min. Současně nechte v troubě zapéct 2 plátky slaniny a chléb.

Cibuli nakrájejte na půlkolečka a slaninu na kostky. Poté vše osmahněte na pánvi s kapkou oleje. Přidejte kmín, osolte a opepřete a dál smažte, dokud cibulka nebude hnědá.

Z předpečeného těsta sejměte pečící papír s fazolemi. Cibulovou směs nasypte do předpečeného těsta. Pečenou slaninu, chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujte v mixeru na drobenku. Osolte a opepřete. Smíchejte smetanu s vejci a muškátovým oříškem, přidejte špetku soli. Rovnoměrně nalijte do koláče. Na závěr koláč pokryte drobenkou a pečte na 180 °C asi 30 min. nebo dozlatova.

Topinka s hovězím steakem a žampiony

Topinka, to je jedno z klasických chlebových jídel. Ale ne vždy musí být jen s česnekem a pikantní pomazánkou. Připravili jsme recept, kde se na křupavé topince potkávají listy čerstvého špenátu, žampiony restované na cibulce a chuť luxusu tomuto jinak obyčejnému jídlu dodává na tenké plátky nakrájený hovězí steak.

Ingredience:

  • 4 silnější plátky chleba
  • 200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti
  • špetka drceného kmínu
  • čerstvý tymián
  • 1 cibule
  • 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květovaná špička)
  • olej
  • sůl, pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 20 g másla + máslo na potření topinky
  • čerstvý špenát

Postup: Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky. Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte žampiony a dál restujte. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Až budou žampiony hotové, odstavte a dochuťte lístky čerstvého tymiánu.

Na jiné pánvi připravíte steak. Maso nechte odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřete olejem. Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu. Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku. Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem. Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium, nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě.

Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete. Topinku potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte. Poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.

Salát s chlebovými krutony

Také už se nemůžete dočkat, až přijde sezona čerstvé zeleniny? Připravte si už teď svěží salát a doplňte ho křupavými krutony z českého chleba ovoněného stroužkem česneku. Věděli jste, že i chleby se prodávají s oceněním kvality?

Ingredience:

  • 4 rajčata
  • 1 okurka
  • polníček
  • 1 červená cibule
  • dýňová semínka
  • citron
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek tymiánu
  • olivový olej
  • voda
  • sůl, pepř
  • 4 plátky včerejšího chleba

Postup: Zeleninu omyjte a očistěte. Rajčata a okurku nakrájejte na kostky, cibuli na kolečka a vše smíchejte s polníčkem. Do misky vymačkejte šťávu z 1/4 citronu a přidejte i špetku kůry a obraný tymián. K citronové šťávě vmíchejte 50 ml vody a 40 ml olivového oleje. Přidejte sůl a pepř. Zálivku dobře promíchejte a vlijte k zelenině. Promíchejte.

Chléb rozložte na plech a pokapejte olejem. Nechte ho zapéct na 180 °C dozlatova. Než se zapeče chléb, orestujte lehce osolená dýňová semínka na kapce oleje. Poté je odstavte a osolte. Vychladlá semínka vmíchejte do salátu a dokončete krutony tak, že chléb potřete česnekem, osolíte a opepříte a nakrájíte na kusy. Krutony můžete pokapat olivovým olejem. Těsně před podáváním vmíchejte krutony do salátu.

Zdroj: www.irecepty.cz, www.essenundtrinken.de





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba