Mořští živočichové patří mezi oblíbené a velmi zdravé pochoutky. Pokud máte obavy z náročné přípravy, mrkněte na postup níže a vše půjde jako po másle.
Na kuřecí nemáte chuť, vepřové jste dělali včera a hovězí vás neláká. Co třeba lososové karbanátky či netradiční rybí filé? Bezva nápad, jak pohostit i tu nejnáročnější návštěvu… Inspirujete se?
Exotické rybí jednohubky
Suroviny:
- 500 gramů rybího filé nakrájeného na menší kousky
- 1 lžíce thajského koření
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička másla
- 1/2 šálku čerstvého koriandru
- šťáva z 1 limetky
- pepř a sůl na dochucení
Postup: Rybí kousky obalte v thajském koření a na rozehřáté pánvi je osmažte ve směsi olivového oleje a másla. Rybu nesmažte déle než 2 minuty z každé strany. Před podáváním kousky posypte koriandrem, pokapejte limetkovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.
Rybí řízečky
Suroviny:
- 500 gramů vykostěné bílé ryby
- 1/2 šálku hladké mouky
- 2 rozšlehaná vejce s trochou mléka
- 1 šálek strouhanky
- 1 lžička citronového pepře (kořenicí směs)
- 3/4 šálku olivového oleje
- sůl
Postup: Nakrájejte rybu na kostky, osolte je a spolu s moukou vložte do igelitového sáčku, který dobře uzavřete. Třeste sáčkem tak, aby se obalily všechny jednotlivé kusy. Poté je vyndejte, namočte ve vaječné směsi a obalte ve strouhance a citronovém pepři. „Řízky“ pak smažte na olivovém oleji 3-4 minuty dozlatova.
Lososové karbanátky
Suroviny:
- 400 gramů konzervovaného lososa
- 50 gramů strouhaného čedaru
- 1 šálek vařené rýže
- 1 šálek vychladlých šťouchaných brambor
- 1 vejce
- pažitka
- petržel
- 1 šálek strouhanky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička másla
Postup: Smíchejte všechny ingredience kromě strouhanky, oleje a másla. Ze vzniklé hmoty vytvarujte menší placičky. Ty následně obalte ve strouhance a na směsi oleje a másla je smažte přibližně 4 minuty z každé strany.
Netradiční rybí filé
Suroviny:
- 4 kousky filé
- 1 šálek strouhanky
- 50 gramů strouhaného parmazánu
- petržel
- 1 lžička citronové kůry
- 2 lžičky olivového oleje
- sůl, pepř
Postup: Předehřejte troubu na 200 stupňů a vyložte plech pečicím papírem. Promíchejte strouhanku, parmazán, petržel, kůru z citronu a olivový olej, dle chuti dosolte a opepřete. V této směsi pak filé obalte a pečte 12-15 minut. Tím se vytvoří krusta, která pokrmu dodá nevšední šmrnc!
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: