I když léto nahrává grilovačkám, leckdo nepohrdne ani řízkem podávaným k nedělnímu obědu. Patříte v kuchyni k začátečníkům a hledáte ty nejlepší způsoby, jak maso obalit a usmažit? Pak se vám budou hodit tyhle tipy k nezaplacení!
Spotřeba masa v České republice se pohybuje okolo 75–78 kg na jednoho obyvatele za rok, včetně ryb. Už vám steaky a hamburgery z grilu doslova lezou krkem? Obalte a smažte tak, aby to nebylo cítit po celém bytě. Ale zpět na začátek. Ke smažení se hodí spíš světlá masa. A co dál?
Zásoby z ledu
Pokud maso vyndáte z mrazáku, je nutné jej před smažením částečně rozmrazit, protože jinak na povrchu zvlhne a obal bude odpadávat. Tak mu dejte čas a nic neuspěchejte, popřípadě si zajistěte pomoc u mikrovlnné trouby.
V případě, že milujete těstíčka, připravte si jedno husté z hladké mouky, vajíčka a špetky soli. Maso v něm ihned namáčejte a vkládejte do rozpáleného tuku. Příznivcům tolik oblíbených trojobalů zase lze doporučit, aby maso bylo otřené utěrkou nebo papírovým ubrouskem a obalené v hladké mouce, vejcích a strouhance.
Co s již obaleným?
Doteď je to většinou všem jasné, nicméně víte, jak dosáhnout toho, aby maso nenasáklo tuk a aby se nepřipalovala strouhanka? Po trojobalu maso namočte do rozšlehaného bílku. Bodem k dobru je i čerstvá strouhanka, která zajišťuje křehkost masa. Křupavější obal zase zajistí výměna hladké mouky za hrubou.
Mezi další nepsaná pravidla patří i fakt, že jakmile je maso usmažené, mělo by se ihned sníst. Jakmile totiž navlhne, už není tak skvělé. V případě, že k tomu z nějakého důvodu nedojde, ohřejte maso v troubě, nebo si připravte kousek tuku a porci znovu lehce osmažte. Křupavosti jako předtím sice nedosáhnete, ale je to dost lepší, než dát maso třeba nad páru. Připomíná pak ohebný pendrek. A co otázka samotného smažení?
Jaká teplota je ideální?
Litinová tlustostěnná nádoba je to pravé. V ní se totiž tuk u dna nepřipaluje. Pochopitelně, že tuk by měl být řádně zahřátý. To se pozná tak, že do něj vložíte špetku strouhanky. Pokud zpění, je všechno v pořádku – můžete do akce. Snažte se přitom dodržet teplotu do 180 stupňů Celsia. Nad tuto hodnotu už se tuk přepaluje. (Pokud máte řízků celou mísu, v průběhu smažení tuk vyměňte za čerstvý.) Mimochodem, právě řízky by se měly smažit okolo sedmi minut na jedné straně. Po uplynutí této doby je otočte a dosmažte.
Zdroj: www.howtodoit.com, www.verywellhealth.com
Sledujte nás na sociálních sítích: