Prostreno.cz

Začátečnické chyby při zavařování hojné úrody zeleniny

Ještě jste nikdy nezavařovali a chystáte se to letos napravit? Dobře děláte, však vám zásoby v zimě přijdou k duhu! K jejich vytvoření stačí znát jen jednoduchý recept na slaný i octový nálev a pár základních kroků!

Je úroda ze zahrádky nad očekávání bohatá? Pak vás jistě napadlo, co dělat s takovým množstvím zeleniny, které nemůžete zkonzumovat ani omylem. Nejlepším způsobem uchovávání darů přírody je bezpochyby zavařování. Víte ale, jak udělat nálev a jakých pravidel se při celém procesu držet?

Vyberte jen vhodné kusy

Revize zásob? Něco v tom smyslu. Použijte jen zdravou, co možná nejčerstvější, dobře očištěnou a upravenou zeleninu. Opravdu se vyplatí provést důkladný výběr, nevhodných adeptů se zbavit, nebo je využít jiným způsobem.

Okurky. Proč je propichovat?

Okurky asi hodinu předem namočte v chladné lázni a poté je pod prudkým proudem vody opláchněte a dočistěte kartáčkem. Ty s průměrem větším než 3 cm několikrát propíchněte vidličkou – zabráníte tak krabatění, nebo chcete-li „bačkorovatění“. Pokud se chystáte na okurkové řezy, doporučujeme navýšit dávku octa v nálevu, a přidat do sklenice i nakrájenou cibuli, snítky kopru, popřípadě křen či feferonku.

Předvaření. Kterých druhů se to týká?

Celer, kedlubny, mrkev i petržel je třeba před sterilací povařit. Stejná pravidla platí i pro květák a zelí, které byste měli „zahřívat“ dvě až čtyři minuty v nezakrytém hrnci. Bezprostředně potom je také zchladit ve studené vodě. Přijde vám to zbytečné? Ještě to nezavrhujte, tímhle způsobem se totiž zbavíte přítomných čpavých látek.

Chutná směs? Skvělá je ta s houbami

Zelenina je samozřejmě výborná, ale u páté sklenice už to může být tak trochu nuda. Zkuste ji smíchat s houbami, nebudete litovat! Lesy praskají ve švech, a pokud se budete držet poměru 60 % hub, 20 % papriky a 20 % cibule, rozhodně nic nezkazíte.

Nálev není žádná věda

Můžete si zvolit, jestli vaší chuti lahodí spíš octový nebo slaný nálev. V případě slaného je ideální poměr 3 dkg soli na 1 litr vody, u octového nešlápnete vedle s jedním dílem 4 % octa a dvěma díly vody. Láká vás sladkokyselý? Připravte si zhruba 25 g soli, 70 g cukru, 180 ml octa a 50 ml kořeněného macerátu, ingredience pak doplňte vodou do 1 litru.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Tousty k snídani

40min
(41 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba