Už je to tak, cuketová sezona je v plném proudu! Jestliže jich máte plnou zahradu, nebo na vás cukety udělaly dojem v oddělení zeleniny, připravte z nich neodolatelné pokrmy, kterými potěšíte rodinu i přátele!
Cukíny skvěle obohatí váš jídelníček! Mimo jiné totiž zlepšují paměť a zbavují stresu. A díky vysokému obsahu vody a draslíku jsou výborným detoxem pro organismus. Zasytí, ale zároveň jsou lehké, takže v horkých slunečných dnech jsou perfektní volbou! Proč byste je měli dopřát nejen sobě, ale i členům vaší domácnosti? Důvodů existuje hned několik.
Proč cukety zařadit do jídelníčku?
Jako ostatní tykve má tahle trošku jiná a větší „okurka“ velice nízký obsah kalorií! Pokud tedy držíte dietu, je právě tato zelenina to pravé ořechové. Absolutní většina celku je tvořená z vody. A sice v ní nenajdete vitaminy, ale to snadno vykompenzují obsažené minerály, jako jsou vápník, hořčík, fosfor a draslík.
V důsledku vysokého množství vody může mít cuketa až močopudné účinky, čímž dochází ke správnému pročištění ledvin. Vláknina zase podporuje trávení a zanechává pocit sytosti. Stejně jako klasická okurka, cuketa v sobě skrývá látky, které dokážou bojovat proti rakovinotvorným buňkám.
Co si z cuket připravit?
Obalovaná a smažená cuketa už vám leze krkem? Pak se vyloženě nabízí placičky jinak zvané „
cukeťáky“. Jednoduše brambory nahraďte cuketou, jinak je postup úplně stejný. Trocha mouky, sůl, pepř, majoránka, česnek. Pak už stačí osmažit na pánvi a je hotovo. A co dál?
Zdravé zelené špagety! „Naspiralizujte“ cuketu (pomocí speciální škrabky na špagety) na tenké nitky připomínající špagety. Na pánvi rozpalte trochu oleje a tři až čtyři minutky je smažte. Pak už jenom doplňte vaší oblíbenou omáčkou a posypte sýrem.
Rolky s parmskou šunkou. Připravte si tenké plátky (k těm dopomůže obyčejná škrabka na brambory). Ty lehce osmažte. Poté na ně naneste ochucené mascarpone, plátek parmské šunky – a zabalte. A hle! Lehký svěží předkrm je na světě!
Slaný koláč. Rychlovka, se kterou zazáříte. Nastrouhaný parmazán promíchejte s mascarpone a vytřete jím dno formy. Navrch naskládejte nakrájenou cuketu s česnekem a pečte cca patnáct minut v troubě. Až bude mít vršek zlatavou barvu, posypte zbytkem parmazánu a nechte dalších patnáct až dvacet minut dopéct.
Rada na závěr: Při přípravě jakéhokoli pokrmu z cukety, snad kromě polévky, vždy myslete na to, že ji musíte předem nasolit a nechat okapat! Jinak nikdy nedosáhnete toho, aby byla křupavá a dozlatova opečená.
Zdroj: www.essenundtrinken.de, www.ireceptar.cz
Sledujte nás na sociálních sítích: