K letnímu období neodmyslitelně patří meloun. Nemusíte se ale omezovat na pouhé krájení na měsíčky, abyste si dosyta užili jeho sladkou a osvěžující chuť. Přinášíme vám několik receptů na melounové dobroty. Vyzkoušíte je?
Melounové nanuky
Nejprve si připravte cukrový sirup. 90 g cukru nasypejte do 200 ml vody a na plotně zahřívejte, dokud sirup nezačne houstnout. Vychladlý sirup rozmixujte s 500 g melounové dužiny, kterou jste předem zbavili pecek. Přidejte nastrouhanou kůru z jedné limetky a vše důkladně promíchejte.
Pyré nalijte do formiček na nanuky a dejte na několik hodin zmrazit. Hotové zmrzliny půjdou snadněji vyndat, když formičky namočíte do vlažné vody.
Smetanovo-melounové lívance
Lívance udělejte tak, jak jste zvyklí. Na hotový lívanec naneste rovnoměrně smetanovou zmrzlinu, na ni pak položte plátek melounu a překryjte lívancem. Takto střídejte, dokud nebudete mít sendvič složený ze 4 lívanců a tří kusů melounu.
Na horní lívanec lžičkou položte kousek zmrzliny, ozdobte lístkem máty a servírujte. Lívance je možné uchovávat v mrazničce.
Melounové mojito
Na toto dokonalé letní osvěžení budete potřebovat: bílý rum 4 cl, jednu limetku, cca deset lístků čerstvé máty, tři lžičky třtinového cukru, dvě polévkové lžíce melounové dužiny, led a sodu.
Do sklenice dejte nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr, rozmačkejte a přidejte rozmixovaný meloun bez pecek. Nasypte do sklenice drcený led, nalijte světlý rum a dolijte sodou. Skvěle chutná i v nealko verzi.
Grilovaný meloun
Grilovaný meloun je poměrně netradiční, ale již vyzkoušená záležitost. Skvěle se hodí jako předkrm a výsledek vás zaručeně překvapí. Nakrájejte meloun na trojúhelníčky, potřete medem, pokapejte limetou a lehce poprašte chilli.
Krátce nechte meloun ogrilovat. Několik minut úplně stačí. Na talíři k melounu přidejte kopeček vanilkové zmrzliny a snítku meduňky.
Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: