Hranolky a majonéza jsou obecně považovány za nezdravá jídla. Přinášíme vám však tip na jejich zdravější, ale stejně chutnou variantu, která překvapí nejen vás, ale i vaše děti, které hranolky většinou milují nejvíce. Tyhle jim totiž můžete nabídnout bez výčitek.
Fantazii se meze nekladou
V první řadě zapomeňte na fritézy, pánve a hrnce. Na zdravé hranolky si připravte plech vyložený pečícím papírem a rozehřejte si troubu na 180 °C.
A teď to zásadní! Hranolky totiž nemusejí být jenom z brambor. Velmi chutné jsou totiž také z mrkve, celeru, ale i z dýně či batátů. Ačkoli má mnoho lidí k některým z těchto druhů zeleniny odpor, věřte, že takové celerové hranolky jsou skutečnou pochoutkou.
A jak na to? Jednoduše zeleninu zbavte slupky, nakrájejte na hranolky silné cca jeden centimetr, rozložte na plech a pečte, dokud na povrchu nevytvoří sušší krustičku, přičemž uvnitř zůstanou měkké. Hranolky osolte teprve po upečení, aby zelenina při pečení nepustila hodně vody a hranolky nebyly vysušené.
Zdravá tatarka
Pokud jste milovníky tatarské omáčky, ale zároveň byste se rádi zbavili nějakého toho kila navíc, vyzkoušejte recept na její zdravější fitness variantu. K výrobě této dietní omáčky budete potřebovat 300 g bílého jogurtu, dvě lžíce zakysané smetany, pět nakládaných okurek, polovinu cibule, ocet, lák z okurek, sůl, hořčici a kávovou lžičku přírodního sladidla, například stévie.
Smíchejte jogurt a smetanu, přidejte nastrouhané okurky, nadrobno nakrájenou cibuli a dochuťte zbylými ingrediencemi. V této podobě bude omáčka trochu řidší. Chcete-li omáčku hustší konzistence, přidejte do směsi vaječný bílek a vyšlehejte tyčovým mixérem.
Avokádový dip
Tatarská omáčka je klasika, ale proč to pro jednou nezkusit trochu jinak? K zeleninovým hranolkům se skvěle hodí například avokádový dip, který dodá vašemu jídlu zcela jiný rozměr.
K jeho výrobě si připravte jedno zralé avokádo, dvě polévkové lžíce limetkové šťávy, hrst čerstvého koriandru a jeden stroužek česneku. Avokádo oloupeme a zbavíme pecky, nakrájíme na kousky a smícháme s ostatními surovinami. Rozmixujeme dohladka a dosolíme dle chuti.
Sledujte nás na sociálních sítích: