Prostreno.cz

Nadýchané palačinky pro mlsné jazýčky

Palačinky patří k jídlům, které děláme rodině spíše o víkendových ránech. A pokud jste je dosud jako vydatnou sladkou snídani nezkusili, přinášíme vám recept, se kterým vyčarujete svým milovaným na stole palačinky jako obláček doslova za pár minut.

Základní recept

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 4 PL cukru
  • špetku soli
  • 4 dcl mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 2 PL prášku do pečiva
  • olej na smažení

Postup:

Nejdříve ušlehejte žloutky s cukrem, potom přidejte mléko a důkladně promíchejte. Přidejte špetku soli, mouku a prášek do pečiva a míchejte dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec lehce vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Nechte odpočinout asi 15 minut. Smažte na vyhřáté pánvi s troškou oleje. Jakmile se začnou na vršku dělat malé bublinky, těsto obraťte a usmažte i z druhé strany.

Servírovat je můžete klasicky s marmeládou nebo s čerstvým ovocem a nebo v americkém stylu s javorovým sirupem.

Palačinky s pořádnou dávkou javorového sirupu patří v Americe k typické snídani. My vám ale přinášíme i další varianty na báječné palačinky, a to včetně veganských.

Jablečné palačinky s javorovým sirupem

Jablečné palačinky jsou v Americe velmi oblíbené. Aby taky ne! Kdo by nemiloval palačinky s čerstvými kousky jablek!

Na 5 porcí budete potřebovat:

  • 30 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 zarovnanou PL prášku do pečiva s vinným kamenem
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 80 g cukru
  • 130 ml podmáslí
  • 1 středně velké jablko
  • olej na smažení
  • skořice na posypání
  • javorový sirup

Postup:

Nechte rozpustit máslo. Smíchejte mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Oddělte žloutky od bílků, z bílků ušlehejte sníh se zrnkem soli. Přisypejpte 40 g cukru a šlehejte asi minutu. Smíchejte žloutky, podmáslí a rozpuštěné máslo a zamíchejte do moučné směsi. Nakonec vmíchejte opatrně sníh z bílků. Jablko umyjte, oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na jemné plátky. Vmíchejte do těsta. Smažte na pánvi potřené kapkou oleje na středně vysokou teplotu asi dvě minuty z každé strany. Aby palačinky nevychladly, můžete je temperovat v troubě při 100 stupních. Hotové palačinky posypejte skořicí a cukrem a polijte javorovým sirupem.

Bylinkové palačinky s cuketou a slaninkou

Zatímco sladké palačinky patří spíše na snídaňové menu, sladké palačinky se hodí báječně třeba k večeři.

Na 4 porce potřebujete:

  • asi 70 g míchaných bylinek
  • 150 g hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 6 vajec
  • 125 ml mléka
  • 100 g tvarohu
  • 1 cuketa
  • 1 ČL citronové šťávy
  • 1 ČL olivového oleje
  • 8 plátků slaniny
  • máslo

Postup:

Bylinky omyjeme, necháme oschnout a oddělíme lístky od stonků a nakrájíme najemno. Pár lístků si můžete schovat na ozdobení. Smícháme mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Ze 2 vajec oddělíme žloutky od bílků a bílky ušleháme. Zamícháme dohromady žloutky, mléko a tvaroh a spojíme s moukou. Do těsta přidáme nasekané bylinky a zamícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků.

Pánev potřeme máslem a rozehřejeme. Na pánvi smažíme malé palačinky dozlatova z obou stran. Cuketu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, které ještě rozkrájíme na dlouhé špagety. Pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a zamícháme. Slaninu osmažíme na pánvi bez tuku dokřupava a necháme na ubrousku odkapat. Na pánvi po slanině lehce orestujeme cuketové špagetky. Zbývající 4 vejce usmažíme jako volská oka. Servírujeme na talíř palačinky s cuketovo-slaninovou čepičkou a volským okem.

Veganské palačinky

Na 12 kusů potřebujete:

  • 400 g hladké mouky
  • 450 ml ovesného mléka
  • 300 ml perlivé minerálky
  • 1 PL prášku do pečiva
  • špetka soli
  • vanilková esence
  • olej na smažení

Postup:

V míse smícháme mouku a prášek do pečiva. Potom přidáme ovesné mléko, vodu, sůl a vanilkové aroma. Přísady ušleháme mixérem do hutné hmoty tak, aby v hotovém těstě nezůstávaly žádné moučné hrudky. Těsto uložíme na 30 minut do ledničky, aby nám nabylo. Na rozehřátou pánev s rostlinným olejem dáváme rovnoměrnou vrstvu těsta a smažíme na středním stupni do zhnědnutí. Trvá to zhruba 8 až 10 minut. Pak opatrně palačinku otočíme a smažíme i z druhé strany.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba