Palačinky patří k jídlům, které děláme rodině spíše o víkendových ránech. A pokud jste je dosud jako vydatnou sladkou snídani nezkusili, přinášíme vám recept, se kterým vyčarujete svým milovaným na stole palačinky jako obláček doslova za pár minut.
Základní recept
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 4 vejce
- 4 PL cukru
- špetku soli
- 4 dcl mléka
- 400 g hladké mouky
- 2 PL prášku do pečiva
- olej na smažení
Postup:
Nejdříve ušlehejte žloutky s cukrem, potom přidejte mléko a důkladně promíchejte. Přidejte špetku soli, mouku a prášek do pečiva a míchejte dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec lehce vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Nechte odpočinout asi 15 minut. Smažte na vyhřáté pánvi s troškou oleje. Jakmile se začnou na vršku dělat malé bublinky, těsto obraťte a usmažte i z druhé strany.
Servírovat je můžete klasicky s marmeládou nebo s čerstvým ovocem a nebo v americkém stylu s javorovým sirupem.
Palačinky s pořádnou dávkou javorového sirupu patří v Americe k typické snídani. My vám ale přinášíme i další varianty na báječné palačinky, a to včetně veganských.
Jablečné palačinky s javorovým sirupem
Jablečné palačinky jsou v Americe velmi oblíbené. Aby taky ne! Kdo by nemiloval palačinky s čerstvými kousky jablek!
Na 5 porcí budete potřebovat:
- 30 g másla
- 150 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 zarovnanou PL prášku do pečiva s vinným kamenem
- 2 vejce
- špetka soli
- 80 g cukru
- 130 ml podmáslí
- 1 středně velké jablko
- olej na smažení
- skořice na posypání
- javorový sirup
Postup:
Nechte rozpustit máslo. Smíchejte mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Oddělte žloutky od bílků, z bílků ušlehejte sníh se zrnkem soli. Přisypejpte 40 g cukru a šlehejte asi minutu. Smíchejte žloutky, podmáslí a rozpuštěné máslo a zamíchejte do moučné směsi. Nakonec vmíchejte opatrně sníh z bílků. Jablko umyjte, oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na jemné plátky. Vmíchejte do těsta. Smažte na pánvi potřené kapkou oleje na středně vysokou teplotu asi dvě minuty z každé strany. Aby palačinky nevychladly, můžete je temperovat v troubě při 100 stupních. Hotové palačinky posypejte skořicí a cukrem a polijte javorovým sirupem.
Bylinkové palačinky s cuketou a slaninkou
Zatímco sladké palačinky patří spíše na snídaňové menu, sladké palačinky se hodí báječně třeba k večeři.
Na 4 porce potřebujete:
- asi 70 g míchaných bylinek
- 150 g hladké mouky
- sůl
- pepř
- 1 PL prášku do pečiva
- 6 vajec
- 125 ml mléka
- 100 g tvarohu
- 1 cuketa
- 1 ČL citronové šťávy
- 1 ČL olivového oleje
- 8 plátků slaniny
- máslo
Postup:
Bylinky omyjeme, necháme oschnout a oddělíme lístky od stonků a nakrájíme najemno. Pár lístků si můžete schovat na ozdobení. Smícháme mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Ze 2 vajec oddělíme žloutky od bílků a bílky ušleháme. Zamícháme dohromady žloutky, mléko a tvaroh a spojíme s moukou. Do těsta přidáme nasekané bylinky a zamícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Pánev potřeme máslem a rozehřejeme. Na pánvi smažíme malé palačinky dozlatova z obou stran. Cuketu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, které ještě rozkrájíme na dlouhé špagety. Pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a zamícháme. Slaninu osmažíme na pánvi bez tuku dokřupava a necháme na ubrousku odkapat. Na pánvi po slanině lehce orestujeme cuketové špagetky. Zbývající 4 vejce usmažíme jako volská oka. Servírujeme na talíř palačinky s cuketovo-slaninovou čepičkou a volským okem.
Veganské palačinky
Na 12 kusů potřebujete:
- 400 g hladké mouky
- 450 ml ovesného mléka
- 300 ml perlivé minerálky
- 1 PL prášku do pečiva
- špetka soli
- vanilková esence
- olej na smažení
Postup:
V míse smícháme mouku a prášek do pečiva. Potom přidáme ovesné mléko, vodu, sůl a vanilkové aroma. Přísady ušleháme mixérem do hutné hmoty tak, aby v hotovém těstě nezůstávaly žádné moučné hrudky. Těsto uložíme na 30 minut do ledničky, aby nám nabylo. Na rozehřátou pánev s rostlinným olejem dáváme rovnoměrnou vrstvu těsta a smažíme na středním stupni do zhnědnutí. Trvá to zhruba 8 až 10 minut. Pak opatrně palačinku otočíme a smažíme i z druhé strany.
Sledujte nás na sociálních sítích: