Rychlé menu, které budete mít za chvilku hotové. A navíc je všech pět chodů tak jednoduchých, že ani začínající kuchařka z něj nebude ve stresu, a přesto sklidí úspěch!
Možností, jak sestavit slavnostní menu, kam pět chodů bezesporu patří, je několik. To naše je složeno ze studeného předkrmu, salátu, polévky, hlavního chodu a dezertu.
Studený předkrm
Tatarák z halibuta
- 200 g uzeného halibuta
- 1 červená cibule
- 1 limetka
- sůl, pepř
- čerstvá bazalka
- bagetka
Maso z halibuta natrhejte vidličkou, cibuli nakrájejte na malé kostičky. Nastrouhejte kůru z celé limetky (dobře omyté a usušené!) a vymačkejte šťávu z půlky. Vše smíchejte dohromady a osolte a opepřete. Směs servírujte na bagetce a ozdobte lístkem bazalky.
Salát
Salát z hroznového vína se šunkou
- 1 šalotka
- 20 g másla
- 60 g hnědého cukru
- 250 ml bílého octa balsamico
- 5 lžic vývaru
- rukola
- 400 g zeleného hroznového vína
- 250 g modrého hroznového vína (obojí bez pecek)
- 30 g piniových oříšků
- 100 g Schwarzwaldské šunky
Šalotku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, které nechte na másle zesklovatět. Přidejte cukr a nechte rozpustit. Přidejte opatrně ocet (POZOR – pánev bude kouřit a prskat!) a nechte asi 20 minut zhoustnout. Potom nechte vychladnout.
Omyjte a usušte rukolu a hroznové víno a nakrájejte ho na půlky. Osmažte piniové oříšky bez tuku dozlatova a nechte vychladnout. Rukolu a šunku položte na malé talířky. Smíchejte hroznové víno a zálivku, nalijte na rukolu a posypte piniovými oříšky.
Polévka
Consommé z červené řepy
-
500 g červené řepy
- 1 lžička římského kmínu
- 2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
- 750 ml zeleninového vývaru
- půl lžičky koriandru
- půl lžičky zázvoru
- špetka mletého hřebíčku
- špetka skořice
- špetka kardamomu
- sůl
- pepř
Červenou řepu okrájejte, trochu si dejte stranou, zbytek nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na kostičky. Římský kmín poduste na másle, až začne vonět, potom přidejte červenou řepu. Krátce poduste, přilijte vývar a přidejte koriandr, zázvor, hřebíček, skořici a kardamom. Polévku nechte vařit asi 30 minut, potom přelijte přes síto. Červenou řepu, kterou jste si dali stranou, nakrájejte na malé kostičky a vařte v horkém vývaru asi 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.
Hlavní chod
Vepřová panenka s kaštanovou nádivkou
- 200 g jedlých kaštanů (uvařených, vakuově balených)
- 3 stonky tymiánu
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 vepřové panenky (asi 600 g)
- sůl
- pepř
- 20 g přepuštěného másla
- 150 g sušených fíků
- 200 ml vývaru
- 150 ml červeného vína
Kaštany nasekejte, tymián umyjte, usušte a otrhejte lístky. Smíchejte kaštany, tymián a javorový sirup. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Maso opláchněte, osolte a opepřete. V rozpáleném tuku opečte ze všech stran a nechte vychladnout. Pak maso podélně nakrojte a naplňte kaštanovou směsí. Vložte zpátky do pekáčku a obložte rozpůlenými fíky. Zalijte vývarem a vínem a pečte ve vyhřáté troubě 15–20 minut. Před nakrájením nechte maso ještě asi 5 minut odpočívat ve vypnuté troubě. Podávejte třeba s vařenými bramborami.
Dezert
Želé ze svařeného vína
- 6 plátku bílé želatiny
- ½ l červeného suchého vína
- 70 g cukru
- 1 sáček koření na svařené víno
- 2 sáčky červeného ovocného čaje
- 6 ks celé skořice
- vanilková zmrzlina
Želatinu nechte změknout ve studené vodě, víno s cukrem zahřejte. Přidejte koření a čaj a nechte asi 3–4 minuty louhovat. Vymačkejte želatinu a mícháním nechte rozpustit v teplém svařeném víně.
Nalijte do skleniček, přidejte skořici a dejte alespoň na 4 hodiny do lednice, nejlépe však přes noc. Před podáváním ozdobte želé kopečkem vanilkové zmrzliny.
Sledujte nás na sociálních sítích: