Také si pamatujete, jak se z babiččiny kuchyně linula vůně čerstvého kvásku a zanedlouho už stály na stole buchtičky jedna jako druhá? A vy jste netrpělivě obcházeli a čekali, až alespoň trošičku vystydnou. Přesně takové „babičkovské“ buchty si můžete upéct i dnes.
Ingredience
Na výrobu kynutého těsta budete potřebovat 500 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, vanilkový cukr, 100 g krupicového cukru, tři vejce, šťávu z půlky citronu, 80 g vepřového sádla, jemně nastrouhanou vařenou bramboru, 30 g čerstvého droždí, špetku soli a 250 ml vlažného mléka.
Postup
Do misky rozdrobíme droždí, zasypeme lžící cukru, jednou lžící mouky a přelijeme troškou mléka. Suroviny spojíme a kvásek necháme v teple vzejít.
Ve větší míse si smícháme všechny suroviny, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Pokud těsto stále lepí, můžete po troškách přidávat mouku, dokud lepit nepřestane.
Hotové těsto uložte někam do tepla a nechte hodinu kynout.
Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučený vál, vyválejte na placku a rozdělte na stejně velké díly. Rozměry a počet jednotlivých dílů závisí na tom, jak chcete buchty velké.
Každý dílek naplňte tvarohovou, povidlovou nebo makovou náplní, spoj pečlivě utěsněte a buchty vkládejte do máslem vymaštěného pekáče. Každou buchtu omašlujte rozpuštěným máslem, aby šly snadno oddělit.
Buchty pečeme při 160 °C zhruba 30 minut. Po upečení znovu potřeme buchty rozpuštěným máslem, do kterého ale tentokrát přidáme lžíci rumu. Ihned vyklopíme na rošt a necháme vystydnout.
Po vychladnutí buchty oddělíme od sebe a bohatě zaprášíme moučkovým cukrem.
Náplň maková
Tradiční makovou náplň do buchet připravíte z mléka, jednoho hrnku mletého máku, pěti lžic krupicového cukru, půl sáčku vanilkového cukru, špetky mleté skořice a citronové kůry.
Půl hrnečku mléka přivedeme k varu a ještě vařící ho po troškách vléváme do připravené směsi uvedených surovin, dokud nedosáhneme požadované hustoty. Vychladlou směsí plníme buchty.
Náplň tvarohová
Na tvarohovou náplň si připravte dva žloutky, 500 g měkkého tvarohu, 4 lžíce moučkového cukru, dvě lžíce rozinek, jednu lžíci másla a špetku soli.
Rozinky můžete nejprve spařit nebo naložit do rumu. V misce si utřete změklé máslo s cukrem a žloutky, směs zlehka osolíme a přidáme rozinky. Nakonec vmícháme tvaroh a důkladně promícháme.
Sledujte nás na sociálních sítích: