Losos je jednou z mála ryb, kterou jsou schopni zkonzumovat i někteří zarytí odpůrci rybích pokrmů. Má totiž velice specifickou chuť a jeho maso není cítit typickou rybí vůní. Je také velmi univerzální. Z lososa lze vyrobit skvělé pomazánky, polévky nebo jej můžete přidat do salátu. Skvělé, chutné a jednoduché recepty můžete vyzkoušet po přečtení našeho článku.
Pomazánka
Touto pomazánkou neurazíte ani lecjakého gurmána. Je velice rychlá a chutná prostě skvěle. Na její výrobu budete potřebovat 300 g filé z lososa, vaničku žervé, dvě lžíce citronové šťávy, tři lžíce posekané pažitky, dvě lžíce olivového oleje, dvě lžíce másla, sůl a pepř.
Na másle osmažte lososa. Když je maso hotové, odložte jej stranou, aby vychladlo. Poté jej nakrájejte na menší kousky a vložte do misky spolu s máslem, olejem, pažitkou a žervé. Vše rozmixujeme nebo utřeme vidličkou, podle požadované konzistence. Když máme přísady v misce spojené, dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí. Pro zvýraznění lososové chuti můžeme 100 gramů mletého uzeného lososa. Podáváme s opečenou francouzskou bagetou.
Krémová polévka
Polévka z lososa je jednou z největších pochoutek mezi všemi rybími recepty. Až ji vyzkoušíte, jistě si ji zamilujete. K její výrobě si připravte 800 g lososa, půl kila brambor, 200 ml 30% smetany, jeden litr zeleninového vývaru, dvě mrkve, jeden pórek, jednu cibuli, svazek kopru, dvě lžíce másla, jednu lžíci hladké mouky, sůl, cukr a ocet.
Pórek, cibuli a mrkev nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Lososa zbavte kůže a nakrájejte na větší kostky, cca 5 x 5 cm, osolte a nechte v lednici odpočívat.
V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku. Poté přidejte pórek s mrkví a krátce orestujte. Přidejte mouku, promíchejte a zalijte směs vývarem. Do něj pak vložte na kostičky nakrájené brambory a vývar dosolte. Brambory vařte do změknutí.
Když jsou brambory uvařené, stáhněte plamen a přidejte smetanu a dochuťte zbylými ingrediencemi. Na samý závěr přidejte lososa a vařte zhruba pět minut. Hotovou polévku zdobíme nasekaným koprem.
Sledujte nás na sociálních sítích: