Chicken Wings – kuřecí křidýlka – jsou pro mnohé z nás perfektní fingerfood. Ale nejenom steak chutná z grilu lépe než z pánve, i kuřecí křidýlka dostanou z roštu pořádnou porci chuti navíc.
Kuřecí křidýlka z grilu jsou perfektní uvítací pochoutkou na začátek grilovací párty. Přinášíme vám dva oblíbené recepty na pravou marinádu, a také několik tipů, jak chutná křidýlka správně ogrilovat.
Správná teplota
Nezávisle na teplotě platí pro křidýlka jedno důležité pravidlo – nepřímé grilování! Přímo na plameni by se jemné kuřecí masíčko mohlo rychle vysušit a kůrka by se mohla rychle spálit. Grilujte je proto nejlépe na nepřímém ohni na teplotě kolem 180 a 200 stupňů. Na jejich grilování se nejvíce hodí více plynový gril než gril na uhlí, protože na něm můžete teplotu lépe regulovat.
Čas tak akorát
Nejde přesně o minuty (to taky záleží vždy na velikosti křidýlek, ale v zásadě platí: menší kuřecí křidýlka budou hotová za 30 minut, o něco větší můžete z roštu vzít za asi 40 až 50 minut. Dobrým znamením je také to, jestli už mají kůrku správně křupavou. Pokud byste si nebyli jistí, můžete změřit i teplotu uvnitř masa, ta by se měla u hotového pohybovat kolem 80 stupňů.
Recept číslo 1 – Barbecue Chicken Wings
-
25 kousků kuřecích křidýlek
- trochu oleje (nejlépe arašídového)
- 300 g rajčatového pyré
- 2 cibule
- 3–4 lžíce octu z červeného vína
- 3 lžíce worcestrové omáčky
- 3 lžíce kečupu
- 1,5 lžíce pomerančové šťávy
- 1,5 lžíce citronové šťávy
- 1,5 lžíce hnědého cukru
- 3 celé chilli papričky
- 1 čajová lžička soli
- špetka pepře
Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte na pánvi s trochou oleje. Přidejte kečup, worcestrovou omáčku, hnědý cukr, ocet a chilli papričky. Zalijte pomerančovou a citronovou šťávou, nechte přivést k varu a omáčku na mírném ohni povařte asi 20 minut. Pak nechte vychladnout. Vyndejte chilli papričky a marinádou natřete kuřecí křidýlka. Nechte marinovat několik hodin, nejlépe přes noc.
Recept číslo 2 – Honey Chicken Wings
- 25 kousků kuřecích křidýlek
- 10 stroužků česneku
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce hořčice
- 4 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce citronové šťávy
- 8 lžic olivového oleje
- 4 lžičky soli
- 2 lžičky (nebo podle chuti) pepře
Česnek oloupejte a nasekejte najemno. Smíchejte se sójovou omáčkou, hořčicí, medem, olivovým olejem, citronovou šťávou, okořeňte solí a pepřem a všechno dobře promíchejte. Namočte kuřecí křidýlka do marinády a nechte marinovat alespoň hodinu, nejlépe ale přes noc.
Přejeme vám příjemnou zábavu při grilování a dobrou chuť!
Zdroj: www.eatthis.com, www.howtodoit.com
Sledujte nás na sociálních sítích: