Také milujete hanácké koláče, ale jejich zdánlivá pracnost vás od jejich přípravy odrazuje? Chyba! Vyzkoušejte náš recept a uvidíte, že se trocha piplání vyplatí.
Ingredience
K výrobě těsta na hanácké koláče budete potřebovat 500 g hladké mouky, 30 g cukru, 230 ml mléka, kostku droždí, 70 g másla, 1 žloutek, špetku soli a lžičku citronové kůry.
Na náplň si připravte 500 g tvarohu, 3 lžíce cukru, 2 žloutky, lžičku citronové kůry, vanilkový cukr, povidla a rum.
Postup
Připravte si větší mísu a prosejte do ní mouku se špetkou soli, do ní pak nastrouhejte přibližně jedno čajovou lžičku citronové kůry.
Do středu mouky vytvořte důlek, do něj rozdrobte droždí, posypte ho cukrem a zalijte trochou vlažného mléka. Zhruba do deseti minut by měl kvásek vzejít. Do té doby nechte suroviny v míse tak, jak jsou.
Mezitím si rozehřejte máslo, zalijte jej zbytkem mléka, přidejte žloutek a důkladně rozšlehejte, aby se všechny tekutiny spojily. Když je kvásek vzešlý, přilijte k mouce směs másla, mléka a vejce a vypracujte vláčné těsto.
Těsto je třeba hníst tak dlouho, dokud nepřestane lepit, teprve pak je správně připravené. Pokud lepit nepřestává, přisypte malé množství mouky a pokračujte.
Troubu si předehřejte na 80 °C a vypněte ji. Hotové těsto v míse poprašte trochou mouky, přikryjte čistou utěrkou a vložte na hodinu do vyhřáté trouby. V ní nechte těsto kynout přibližně jednu hodinu.
Zatímco těsto kyne, utřeme tvaroh se žloutky, cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Povidla si v jiné misce rozmícháme s rumem.
Vykynuté těsto rozválíme na tenčí plát a nakrájíme na čtverce. Do středu každého dáme tvarohovou náplň, zabalíme, aby náplň při pečení nevytekla, a naskládáme na plech. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě čtvrt hodiny kynout.
Do každého koláče uděláme důlek, potřeme je rozšlehaným vejcem, rozdělíme na ně povidla a posypeme drobenkou z cukru, másla a hrubé mouky. Pečeme dozlatova při 180 °C.
Zdroj: www.essenundtrinken.de, www irecpety.cz
Sledujte nás na sociálních sítích: