Při přípravě jídel vzniká mnoho odpadu. Ne všechno ale musí hned končit v koši. Mnoho zbytků poslouží i k jiným účelům, než k zaplnění naší popelnice. Naučte se žít úsporněji, šetřete jídlem a to, co neupotřebíte, jednoduše zrecyklujte.
Zeleninové slupky
Používáte při vaření vegetu? Předpokládáme, že ji kupujete v obchodě. Přitom vegeta není nic jiného, než sušená zelenina a sůl. Ze slupek kořenové zeleniny si můžete snadno vyrobit vlastní a ještě chutnější ochucovadlo. Stačí slupky pořádně omýt, nakrájet na malé kousky a usušit v troubě nebo sušičce na ovoce.
Zbytky ovoce
Slupky z jablek nebo hrušek mohou být po usušení použity pro výrobu domácího čaje. Když k němu přidáte ještě kůru s citrusů, bude o to lepší. Nesmí být však chemicky ošetřená.
Slupky z citronu a pomerančů můžete nasušit i zvlášť, poté je rozdrtit a používat do pečení. Čerstvé slupky vám zase pomohou při úklidu. Jsou skvělé na čištění dřevěného nábytku nebo jako odpuzovač otravného hmyzu.
Banánové slupky jsou ideálním pomocníkem, chcete-li vašim květinám dopřát pořádnou dávku živin. Nakrájejte je na malé kousky a zahrabejte ke kořenům rostlin. Banánové slupky také skvěle leští koženou obuv!
Bramborové slupky
Pokud máte rádi chipsy, připravte si je z bramborových slupek a budete překvapeni, jak chutné jsou! Bramborové lupínky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a upečete v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15 minut.
Skořápky z vajíček
Skořápky končí v koši velice často, a to je velká škoda. Nadrcené skořápky jsou totiž skvělým odpuzovačem slimáků na našich zahradách. Jednoduše je nadrťte a rozsypejte po obvodě vašich záhonků. Slimáci nemají šanci. Pokud je zavážete do látkového sáčku a přihodíte k prádlu v pračce, pomohou vám s jeho vybělením. Dobré, že?
Staré pečivo
Kromě tradiční strouhanky lze staré pečivo využít i k jiným účelům. Dokud není zcela tvrdé, zpracujte jej na topinky, zapečte jej spolu s dalšími ingrediencemi v troubě, udělejte žemlovku nebo vyrobte krutony do polévky. Především jej nevyhazujte.
Sledujte nás na sociálních sítích: