Nakoupit na celý víkend! S naším praktickým jídelníčkem a nákupním seznamem to zvládnete hravě. Nejenže budete jíst zdravě, ale navíc to bude chutnat celé rodině. A vám zbude více času na zábavu.
Nevíte, co zase vařit o víkendu? Vyzkoušejte nakoupit podle našeho nákupního seznamu pro čtyřčlennou rodinu. Zaručeně budete jíst nejen zdravě, ale i chutně. A v kuchyni nebudete navíc muset trávit hodiny.
Nákupní seznam
Zelenina a bylinky
česnek, 1 šalotka, 3 bio citrony, 600 g listového špenátu, 4 cukety, 1 kg brambor, čerstvý rozmarýn, tymián, kopr
Maso
1 kg telecích kotlet
Chlazené potraviny
100 g smetany, 50 g parmezánu
Mražené potraviny
400 g syrových krevet
Konzervy a trvanlivé potraviny
těstoviny, rostlinný olej na pečení, olivový olej, špaldovou mouku, strouhanka, 50 ml suchého bílého vína, 2 vejce
Koření
Sůl, pepř, med
Sobota: Těstoviny s cuketou a krevetami
Potřebujete: 3 cukety, půl citronu, 6 lžic olivového oleje, 400 g těstovin, 1 stroužek česneku, 4 větvičky kopru, krevety, bílé víno, 100 g smetany, sůl, pepř
Cukety umyjte a nastrouhejte na tenké proužky. Smíchejte citronovou šťávu a 3 lžíce olivového oleje, osolte, opepřete, vložte cuketu a nechte asi 20 minut marinovat. Mezitím uvařte těstoviny. Česnek oloupejte a nasekejte. Kopr umyjte a usušte a otrhejte lístky. Krevety umyjte a usušte papírovou utěrkou. V pánvi zahřejte olej a nechte v něm lehce osmahnout česnek. Zalijte bílým vínem a smetanou, přidejte krevety, osolte a opepřete a nechte asi 3 minuty povařit. Nakonec do pánve přidejte ještě těstoviny a kopr, krátce promíchejte, a nakonec vmíchejte cuketu. Podávejte hned po uvaření.
Neděle: Telecí kotlety s rozmarýnovými bramborami a špenátovým salátem
Potřebujete:
na brambory – 600 g brambor, 4 stroužky česneku, 4 snítky rozmarýnu, olivový olej, sůl, pepř
na kotlety – 4 kotlety (po 250 g), 4 lžíce špaldové mouky, 2 vejce, 100 g strouhanky, 50 g strouhaného parmezánu, 1 lžička citronové kůry, 2 lžíce rozmarýnu a tymiánu, 3 lžíce olivového oleje
na špenátový salát – 600 g listového špenátu, 3 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička medu, 1 stroužek česneku, 1 šalotka
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Oloupané brambory nakrájejte na měsíčky a rozprostřete na plech. Oloupejte česnek a rozmačkejte. Brambory posypte rozmarýnem, přidejte česnek, osolte, opepřete a pokapejte olejem. Pečte asi 35 minut do zlatohněda. Několikrát promíchejte. Maso omyjte a osušte. Po obou stranách osolte, opepřete a obalte v mouce. Vajíčka rozšlehejte v hlubokém talíři. Strouhanku smíchejte s parmezánem, citronovou kůrou a bylinkami v dalším hlubším talíři. Kotlety obalte ve vajíčku, potom ve strouhance a pořádně ji přimáčkněte. Obalené kotlety osmažte na rozpáleném oleji asi 5 minut z každé strany. Pak je ještě na asi 10 minut přidejte k bramborám na plech. Mezitím si umyjte špenát a nechte odkapat. Na dresink smíchejte citronovou šťávu, olej, med, česnek a šalotku. Osolte, opepřete a smíchejte s listy špenátu. Servírujte na jednom talíři s bramborami a kotletou.
Sledujte nás na sociálních sítích: