Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.
Aby perníková chaloupka nejen krásně vypadala, ale i chutnala, měli byste dbát na to, aby byla připravena z kvalitních surovin. Hledejte proto především v produkci pocházející z ekologického zemědělství. Biopotraviny neobsahují žádná aditiva, stabilizátory ani umělá barviva. Navíc tělu dodají spoustu cenných látek v té nejkvalitnější formě. Kromě ekologických farem biopotraviny najdete i v supermarketech nebo faremních e-shopech. Dávejte pozor na to, aby byly produkty řádně označeny logem biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručí, že se jedná o certifikovanou bio potravinu. Co nemá certifikát, není bio. Buďte dětem příkladem, kupujte bio potraviny, ukážete tím, že nejste lhostejní k životnímu prostředí, a navíc dbáte na kvalitu.
Perníková chaloupka
Budete potřebovat:
Na těsto
- 600 g bio špaldové mouky
- 200 g bio cukru
- 80 g bio másla
- špetka jedlé sody
- špetka soli
- perníkové koření v bio kvalitě
- 2 polévkové lžíce bio kakaa
- 3 bio vajec
- 3 čajové lžičky bio medu
Na polevu
- 1 vaječný bílek v bio kvalitě
- 180 g moučkového cukru
- šťáva z půlky bio citrónu
Smíchejte mouku, cukr, sodu, sůl, perníkové koření a kakao. Postupně přidávejte vejce, rozpuštěné máslo a med. Vše dobře promíchejte a propracujte. Těsto by mělo mít hladkou a pevnou konzistenci. Takto připravené jej zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice do následujícího dne.
Těsto pokojové teploty rozválejte na pomoučeném povrchu na plát. Pomocí předpřipravených šablon z něj vykrojte dílčí části chaloupky. Nezapomeňte vykrojit také okna a dveře. Na plech vyložený pečícím papírem položte připravené díly a pečte při 180 stupních asi 10 minut.
Mezitím si z bílků, cukru a šťávy připravte polevu. Míchejte alespoň čtvrt hodiny, aby se směs dobře propojila. Každou stranu chaloupky včetně střechy ozdobte připravenou polevou. Doporučujeme použít zdobičku na perníky a směs před naplněním alespoň dvakrát propasírovat sítem. Dekoracím se meze nekladou, takže můžete použít i jiné cukrářské zdobení.
Pomocí zbylé polevy slepte usušené díly k sobě a klidně ještě dozdobte. Doporučujeme díly před nalepením zbrousit například struhadlem, aby k sobě lépe přilnuly. Pro lepší stabilitu je spojte párátkem, které po zaschnutí vytáhnete.
Sledujte nás na sociálních sítích: