Čokoláda patří k Vánocům stejně jako stromeček a dárky! Můžete z ní vytvořit spoustu dobrot, které vám osladí sváteční dny. A když vsadíte na kvalitní produkty s vysokým obsahem kakaa a nebudete to s konzumací přehánět, nemusíte mít z „malého hřešení“ vůbec špatné svědomí...
Čokoláda je pokušením smyslů par excellence – a o Vánocích existuje celá řada způsobů, jak tuto jedinečnou pochutinu využít – ať už na polevy, zdobení, při přípravě cukroví, dortíků i nápojů... A je jedno, jestli dáváte přednost sladké chuti bílé čokolády, bohatému aroma té hořké nebo nedokážete odolat jemnosti mléčné... V cukrářství a v kuchyni je čokoláda nenahraditelná i díky své schopnosti dokonale fungovat ve sladkých i slaných receptech.
Dědictví ze země Mayů
Čokoláda není moderní vynález, naopak, její kořeny sahají do dávnověku. Její historie začala na americkém kontinentě mnohem dříve, než k jeho břehům doplul Kryštof Kolumbus a další mořeplavci. Podle botaniků rostl kakaovník spontánně už 4000 let před Kristem v blízkosti Amazonky. Mayové byli první, kdo 600 let před Kristem objevili kvality kakaových bobů a položili základy pěstování kakaovníků. Od těch dob se historie kakaa prolíná s dějinami světa až do naší doby, aniž by časem ztratila něco ze svého lesku.
Kouzelné svátky s úsměvem na rtech
Veselé Vánoce? S čokoládou rozhodně! Chutná nám tak moc nejen proto, že je neodolatelně dobrá. Uvolňuje také na 400 druhů aromat a obsahuje asi 380 blahodárných substancí. Jsou mezi nimi flavonoidy, antioxidanty přispívající ke správnému fungování kardiovaskulárního systému, serotonin zlepšující náladu, theobromin s lehce stimulujícím účinkem a anandamid, který přispívá k pocitu pohodlí. Už pro indiány byly kakaové boby hlavním symbolem rituálů plodnosti, křtů či manželství. A i když neznali jejich složení, byli přesvědčeni, že jde o magický lék schopný vyléčit jakoukoli nemoc mysli i těla. Dnes nám věda vysvětlila, že to tak částečně skutečně je: ale podobně jako indiáni, i my jsme to pochopili už dříve, při samotné konzumaci čokolády...
Překvapení pro vánoční hosty...
Mandarinky v čokoládě
Vycházejte z předchozího receptu: Rozpusťte ve vodní lázni 400 g hořké čokolády, ve které namáčejte do poloviny měsíčky mandarinek a následně posypte směsí ořechů či nasekanými opraženými pistáciemi. Nechte vychladnout. Použít můžete i měsíčky pomerančů či jiného ovoce.
Kolečka slepovaná ricottovým krémem
Vyšlehejte 125 g změklého čerstvého másla spolu se 100 g moučkového cukru, vmíchejte jedno vejce a vyšlehejte. Smíchejte 150 g přesáté mouky s půl lžičkou kypřicího prášku, půl lžičkou jedlé sody, 25 g holandského kakaa a špetkou soli. Přidejte k vyšlehanému máslu a šlehačem míchejte, postupně přilévejte 160 g zákysu, až získáte krémové těsto. Po lžicích ho naneste na plech vystlaný pečicím papírem tak, abyste vytvořili kolečka, a dejte péct při 200 stupních asi 8 minut. Na náplň smíchejte 300 g ricotty s 80 ml čerstvé smetany a 60 g moučkového cukru. Sušenky slepte dostatečným množstvím ricottového krému.
Křehké kakaové cukroví s rumem
V mixéru rozmixujte 90 g loupaných lískových oříšků a 100 g cukru, až získáte hrubou moučku. Přidejte 100 g hladké mouky a 30 g holandského kakaa. Pak přidejte 80 g čerstvého másla nakrájeného na kousky, 1 lžíci rumu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte asi 20 minut v ledničce. Z těsta vytvořte kuličky a nechte je dopadnout na plech s pečicím papírem tak, aby získaly kupolovitý tvar. Pečte při 180 stupních asi 15 minut. Před podáváním nechte vychladnout.
Sledujte nás na sociálních sítích: