Prostreno.cz

Špaldový chléb

Pečení chleba není vůbec složité, odměnou je voňavý výsledek.

08.01.2019 sun
1h a 45min

60min příprava

45min vaření

1480 kJ / 353 kcal

energetická hodnota na 100g

Pro začátečníky

náročnost



Postup přípravy

  1. Mouku a sůl prosejte do misky.
  2. Přímo do mouky rozdrobte droždí, není třeba je nechat vzejít zvlášť. Vyhnete se tak dvojímu kynutí.
  3. Přidejte slunečnicová semínka, polovinu dýňových semínek a pečlivě je smíchejte s moukou.
  4. K mouce postupně přilijte vodu a vypracujte hladké těsto. Kolik vody budete potřebovat záleží na kvalitě mouky.
  5. Těsto vyklopte na mírně pomoučenou pracovní plochu a důkladně prohněťte. Pokud máte pocit, že je těsto příliš hutné, nebo se naopak lepí, můžete přidat trochu tekutiny, případně mouku.
  6. Těsto nechte přibližně půl hodiny kynout.
  7. Troubu předehřejte na 220 °C.
  8. Dvě formy (nejlépe ty které používáte na biskupský chlebíček) důkladně vymažte kvalitním rostlinným olejem.
  9. Vykynuté těsto vložte do připravených forem.
  10. Posypte semínky a pečte přibližně 30-40 minut, až se chléb zvedne a zezlátne. Délka pečení záleží na výkonu trouby.
  11. Do trouby můžete vložit nádobu s vodou – vznikající pára chléb zvláční.

TIP:

Do těsta můžete vmíchat jemně nasekané ořechy.


Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    159,25 g
  • Sacharidy:

    600,65 g
    • Cukry:

      3,75 g
  • Tuky:

    223,45 g
  • Vláknina:

    53,35 g

Aktivita pro spálení:

2511 kcal
313

minut jízdy na kole

239

minut běhu

749

minut uklízení





Podobné recepty

Hrníčkový chléb

(40 hlasů)
2h a 15min
1243 kJ

Sýrové preclíky

(32 hlasů)
1h a 20min
1307 kJ

Babiččiny housky

(18 hlasů)
2h a 0min
1071 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Zavřít

Ohodnoťte recept:
Špaldový chléb

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba