Prostreno.cz

Babiččiny housky

Babiččiny housky jsou nejoblíbenější o víkendu, kdy jsou čerstvé.

09.11.2016 Adela11
2h a 0min

30min příprava

1h a 30min vaření

1071 kJ / 255 kcal

energetická hodnota na 100g

Středně složité

náročnost



Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte aby bylo vlažné a 1/2 odlijte do hrnku.
  2. Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí, 1 lžičku mouky a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko.
  4. Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučněný vál a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.
  5. Výsledné těsto musí být vláčné, přužné a hlavně nesmí lepit. Těsto se má trošku lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zakryjte utěrkou nebo fresh folií.
  6. Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, to bude trvat asi hodinu.
  7. Předehřejte troubu na 175 °C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů.
  8. Každý díl rozdělte na 3 další díly a upleťte klasický copánek. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabydou.
  9. Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte mezi nimi rozestupy. Ještě 15 minut nechte na plechu kynout (doporučujeme překrýt utěrkou, aby neosychaly).
  10. Vykynuté housky potřete rozšlehaným vajíčkem smíchaným s lžící mléka a posypejte je solí, mákem či kmínem.
  11. Housky pečte dozlatova, přibližně 10-15 minut.
  12. Po upečení nechte housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.

Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    117,60 g
  • Sacharidy:

    445,32 g
    • Cukry:

      20,10 g
  • Tuky:

    120,05 g
  • Vláknina:

    55,30 g

Aktivita pro spálení:

443 kcal
55

minut jízdy na kole

42

minut běhu

132

minut uklízení





Podobné recepty

Olivový chléb

(25 hlasů)
2h a 0min
1143 kJ

Chlebíček s pistáciemi

(27 hlasů)
1h a 20min
1147 kJ

Bylinkový chléb

(32 hlasů)
3h a 10min
1115 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Zavřít

Ohodnoťte recept:
Babiččiny housky

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba