Prostreno.cz

Komentáře k receptu

Avatar
Avatar
Masunta nejosvícenější... 01.08.2023

Ke složce jídla houby: Nepoužívejte žampiony - mutagenní a karcinogenní účinky, a to i u kupovaných žampiónů. A méně známé houby k masu: ryzec černohlávek, a klobouky šiškovce černého - (nevěřte, tomu, co si o něm přečtete v atlasech hub, že je nejedlý či co). Je to celkem nehezká houba, podobná bedle červenající, ale s povrchem šedým s až černými šupinkami. Šiškovec musí být z vlhka, ne nějaký vyschlý. Jen tak z něho obdržíte do jídla chuť. Jakou ? Něco úžasného ! Nedá se k ničemu přirovnat. Tak je originální. K masu se hodí holubinky - zvláště ty, které mají oříškovou chuť. Asi znáte to pravidlo pro zjištění konzumovatelnosti - ochutnat holubinku za syrova. Vyloučíte tak palčivé, hořké. Znám houbaře, který sbírá pouze holubinky (holoubky), i když jsou celkem nestravitelné. Chitin. Mají na lomu třeně vlastnost zvanou kruhkost - lom vypadá jako kdyby ste vylomili kousek jablka (to celkem neplatí na holubinku namodralou; i lupeny má špekovitě pružné - takové má jen ona.). Hříbka nezvedne. Možná nejlepší holubinka je nazelenalá. Výborná je například mandlová. Jedna červená holubinka oznámí jazyku svou palčivost až asi za minutu, potvůrka... Také jsou vhodné skoro do všech kuchyňských úprav, tedy i k masu, různé maličké druhy hub. Zejména uvedu špičky obecné - k podzimu jich je spousta v parcích. A také opěnky měnlivé (dokola na kraji klobouku jsou tmavší). Roste z pařezů i brzy z jara. Pařezy drží vodu, takže je možno je sbírat i když je celkem sucho. Pozor na záměnu s třepenitkou svazčitou. V dubnu roste ve smrkových lesích zpravidla hojně, je-li vlhko, špička smrková s tmavě hnědými kloboučky. Kořenová vlákna končí ve smrkové šišce těsně pod povrchem země. Různé penízovky jsou také vhodné. Například sametonohá (je to i léčivka), máslová, kořenující, dubová. Malé houbičky jsou jedinečné do polévek a omáček. Někdo by si možná troufl sbírat i drobné hníky (hnojníky). Hník třpytivý. Může mít na jednom místě třeba 1000 plodniček. Nepít na něho alkohol. Hník obecný připravený na másle chutná jako syrovinka, dle mě nejchutnější houba. Druhé nejchutnější jsou čerstvé (pouze, ne po zamrazení - to jsou zhořklé) lišky na smetaně. Masáci jsou asi v pořadí třetí.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba