Prostreno.cz

Kulajda s houbami a vejcem

Kulajda s houbami a vejcem je tradiční česká polévka, která kombinuje jemnou chuť smetany s výraznou chutí hub a kopru. Je ideální pro chladnější dny a skvěle zasytí.

  • 1h a 10min

    30min příprava

    40min vaření

  • 420 kJ / 100 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny4g
sacharidy8g
tuky6g

Ingredience na

  • 500 g brambor
  • 200 g čerstvých hub
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 l vývaru
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 ks vejce
  • 1 lžíce octa
  • 1 svazek kopru
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Houby očistěte a nakrájejte na plátky.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  4. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli do zlatova.
  5. Přidejte houby a restujte, dokud nezměknou.
  6. Přidejte brambory a zalijte vývarem.
  7. Vařte, dokud brambory nezměknou.
  8. V misce smíchejte smetanu s moukou a přidejte do polévky. Povařte dalších 10 minut.
  9. V jiném hrnci přiveďte vodu s octem k varu a opatrně do ní vložte vejce. Vařte 3-4 minuty, dokud nejsou vejce na hniličku.
  10. Polévku dochuťte solí, pepřem a nasekaným koprem.
  11. Servírujte s vejcem na vrchu.

TIP:

Pro výraznější chuť můžete přidat trochu česneku nebo sušené houby.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    42,42g
  • Sacharidy:

    184,56g
    • Cukry:

      12,73g
  • Tuky:

    131,81g
  • Vláknina:

    31,00g

Aktivita pro spálení: 100 kcal

12

minut jízdy na kole

9

minut běhu

29

minut uklízení



Podobné recepty

Cibulačka

(1 hlasů)
30min
222 kJ

Křenová polévka

30min
391 kJ

Silný kuřecí vývar

3h a 30min
154 kJ
Více receptů

Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Kulajda s houbami a vejcem

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat