Prostreno.cz

Pracny

Pracny jsou tradiční české vánoční cukroví, které se vyznačuje svou bohatou chutí a křehkou texturou. Toto malé pečivo se často připravuje v různých tvarech pomocí speciálních formiček a je oblíbené pro svou jemnou chuť a vůni koření.

1h a 10min

60min příprava

10min vaření

1815 kJ / 433 kcal

energetická hodnota na 100g

Středně složité

náročnost



Postup přípravy

  1. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, mleté ořechy, skořici, hřebíček, badyán, nové koření a sůl. (Koření si můžete namlít doma v mixéru)
  2. Přidejte změklé máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 1 hodinu.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C.
  5. Těsto vyválejte na plát a vykrajujte tvary pomocí formiček na pracny.
  6. Formičky lehce vymažte máslem a vtlačte do nich těsto.
  7. Pečte v předehřáté troubě asi 10 minut, dokud pracny nezezlátnou.
  8. Po upečení nechte pracny chvíli vychladnout a poté je vyklopte z formiček.
  9. Obalte je v moučkovém cukru.

TIP:

Pro výraznější chuť můžete do těsta přidat trochu nastrouhané citronové kůry.


Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    59,58 g
  • Sacharidy:

    384,96 g
    • Cukry:

      176,95 g
  • Tuky:

    208,25 g
  • Vláknina:

    14,36 g

Aktivita pro spálení:

91 kcal
11

minut jízdy na kole

8

minut běhu

27

minut uklízení





Podobné recepty

Mandlové sušenky

(5 hlasů)
40min
2107 kJ

Datlové kuličky

(4 hlasů)
30min
1601 kJ

Vinné cukroví

(3 hlasů)
1h a 15min
1798 kJ
Více receptů

Celkem 0 komentářů

Avatar

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Potraviny v receptu

vejce

143 kcal / 100g
B12 g
S0,96 g
T9 g

badyán

337 kcal / 100g
B17 g
S50 g
T15 g

hřebíček

274 kcal / 100g
B5 g
S65 g
T20 g

mletá skořice

247 kcal / 100g
B3 g
S80 g
T1 g
Více informaci na befity
Zavřít

Ohodnoťte recept:
Pracny

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba