Prostreno.cz

Krémová kulajda

Česká klasická polévka z hub s vejci.

05.07.2014 Mikeš
50min

15min příprava

35min vaření

643 kJ / 153 kcal

energetická hodnota na 100g

Pro začátečníky

náročnost



Postup přípravy

  1. Houby očistěte a nakrájejte na středně velké kousky.
  2. Máslo rozpusťte v polévkovém hrnci a pak na něm houby pět minut smahněte, zasypte kmínem, promíchejte, přidejte syrové, oloupané a nakrájené brambory a zalijte litrem vody, vhoďte nové koření, pepř, bobkové listy a vařte zhruba dvacet minut.
  3. Potom do smetany vmíchejte hladkou mouku, přidejte ji do polévky a krátce prohřejte.
  4. Nakonec kulajdu podle chuti osolte, okyselte octem a přidejte do ní nasekaný kopr.
  5. Těsně před podáváním do polévky vyklepněte vejce a nechte je jen 3 - 4 minuty projít varem, pak polévku stáhněte z ohně a nechte vajíčka, aby došla – žloutky budou poloměkké a z kulajdy se stane nepřekonatelná polévka.

TIP:

S vodou ani octem to v kulajdě nepřežeňte – polévka by měla být hustá a naopak nepřekyselená.


Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    115,59 g
  • Sacharidy:

    367,74 g
    • Cukry:

      10,42 g
  • Tuky:

    124,16 g
  • Vláknina:

    95,47 g

Aktivita pro spálení:

707 kcal
88

minut jízdy na kole

67

minut běhu

211

minut uklízení





Podobné recepty

Hrachová polévka se šunkou

(18 hlasů)
50min
257 kJ

Polévka s kuřecím pečeným masem

(21 hlasů)
30min
206 kJ

Zeleninová polévka

(21 hlasů)
45min
342 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Potraviny v receptu

nové koření

265 kcal / 100g
B3 g
S52 g
T5 g

kmín

375 kcal / 100g
B17 g
S44 g
T14 g

brambory

77 kcal / 100g
B2 g
S17 g
T0,36 g

čerstvý kopr

43 kcal / 100g
B3 g
S7 g
T1 g
Více informaci na befity
Zavřít

Ohodnoťte recept:
Krémová kulajda

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba