Švestky mají afrodiziakální sílu! Potřebujete důkaz? Namočte pár kousků do sherry a napíchněte je na párátka společně se slaninou. Sexy večer zaručen!
Švestka se v čínském umění považuje za symbol ženských intimních partií, což ji společně s broskví řadí do kategorie „zakázaného ovoce“ nebo také afrodiziak. Co je na ní tak zvláštního?
Proč se pustit do vaření?
Přezrálé plody obsahují 78 % vody, ty nezralé 87 %, 7 až 14 % cukru, organické kyseliny (například jablečnou), třísloviny, dusíkaté látky, minerální látky (sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo) a vitaminy (provitamin A, B1, B2 a C). Ale dost teorie.
Švestky jsou velmi oblíbené, plody se konzumují syrové, konzervované mražením nebo kompotované. Všichni pochopitelně znají i slivovici a povidla - a netřeba připomínat, že třeba takové švestkové knedlíky polité máslem a posypané cukrem a strouhaným perníkem patří do jídelníčku malých i velkých. Že už všech těch koláčů, buchet i knedlíků máte dost? Zkuste variantu se sherry, tedy španělským likérovým vínem!
Zkombinujete tak rafinovanost švestek a výraznou chuť tohoto druhu alkoholu. Upozornění: podávejte jako předkrm nebo malé pohoštění k vínu, když jste s partnerem sami doma!
Pokrm plný chuti, lásky i vášně
Potřebujete: 6 suchých švestek bez pecek, ½ šálku sherry nebo suchého bílého vína, 1 lžíci sekaných oříšků, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, 3 tenké plátky slaniny a párátka.
Postup: Namočte švestky do sherry a na několik hodin si jděte po svých. Poté švestky vyjměte, osušte je suchým ubrouskem a naplňte troškou sekaných oříšků ochucených muškátovým oříškem. Rozkrojte podélně plátky slaniny a do proužků zabalte švestky. Nakonec celé svoje dílo zapečte v troubě, a to při vyšší teplotě na osm až deset minut. Dobrou chuť!
Tip: Švestky můžete podávat i polité omáčkou sherry. Připravte si ½ šálku mletých sušených fíků, ½ šálku mletých sušených hub, 1 lžíci másla, 1 sklenku sherry, 1 šálek drůbežího vývaru, 1 lžíci kukuřičné mouky, 3 lžíce smetany, 1 lžíci whisky, sůl a zelený pepř.
Postup: Namočte fíky a houby na dvě hodiny do sherry. Osmažte je na másle a pomalu přidávejte kukuřičnou mouku rozmíchanou ve vývaru. Povařte 15 minut na mírném ohni. Pro dochucení použijte whisky, sůl a zelený pepř. Před podáváním lehce vmíchejte smetanu.
Sledujte nás na sociálních sítích: