Jednoduché a rafinované stolování jako v Itálii. Co byste měli ctít? Takhle se rychle přenesete do země plné vůní a skvělého jídla. Buon appetito!
Italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě. Taky ji milujete? Pak jistě víte, že k jejím základům patří hlavně zdravé suroviny – olivový olej, rajčata, vynikající tvrdé sýry, mořské plody a voňavé bylinky, hlavně bazalka a oregano. Jenže to není všechno. Co musíte vědět ještě předtím, že se pustíte do přípravy italských jídel?
Chovejte se k těstovinám správně
Pasta musí plavat. Taky potřebuje dostatek soli (na jeden litr vody tak jednu plnou čajovou lžičku soli). Po uvaření se těstoviny nesmí slepit. To znamená, že je nutné ihned je smíchat s omáčkou, kouskem másla nebo trochou olivového oleje. A množství? V případě předkrmu se jedná o 60-80 gramů pasty na osobu, u hlavního chodu počítejte s 100-125 gramy. (V ideálním případě si těsto připravíte sami.) U rýže se za ideální porci považuje 50 gramů na osobu u přílohy a až 100 gramů jako hlavní jídlo.
Neodbývejte předkrmy
Co by italská kuchyně byla bez předkrmu? Salámy a různé šunky i sýry servírujte s konzervovanými artyčoky ze skla, se sušenými, v oleji naloženými rajčaty a olivami. Osvojte si výrobu různých pest (například bylinkové z bazalky nebo to ze sušených rajčat). Cherry rajčata špikujte a přidejte k nim kousek mozzarelly a lístek bazalky.
K bylinkám se chovejte s úctou
Žádná dochucovadla ze sáčků, italský kuchař zásadně používá čerstvé nebo sušené bylinky. Buďte jako on. Ty jemné (třeba bazalka), natrhejte. Lépe tak uvolní svoje aroma. Rozmarýn a šalvěj můžete nastříhat nůžkami.
Správně sestavte menu
Co s čím? Tou nejlepší poučkou, kterou si snadno zapamatujete, je kombinace lehkých a sytějších chodů. Vyplatí se i neopakovat hlavní přísady a barvy. Menu pak působí pestřejším a svěžejším dojmem. Co se týče příloh, tak mezi ty ideální patří saláty všeho druhu, skvělá jsou i rajčata posypaná jemnými proužky červené cibulky, bazalkou a olivami.
Mějte přehled o tom, co patří na stůl
Olivový olej v malé lahvičce. K čemu? Těstoviny, maso, ryba. Ty to potřebují! Dále by na stole neměl chybět pepř, sůl a mleté nebo rozdrobené sušené chilli. Pokud máte náladu stolovat jako praví Italové, připravte si i chléb (místo něj se dá jako příloha použít i kukuřičná polenta), případně tyčinky grissini, které jsou připraveny k zakousnutí ve chvílích největšího hladu. No a poslední věc? Parmezán nebo pecorino. Jistě. Kdo bude chtít, přidá si ho na těstoviny (bez ryby) či rizoto.
Myslete na pití
Na uvítanou se podává sklenička Prosecca a na stole téměř vždy stojí lahev vína, přičemž bílé se hodí k předkrmům i hlavnímu jídlu, k masu se pije silnější červené víno, k rybě bílé, ale i lehké červené, pokud má jídlo kořeněné přísady.
Na závěr by neměla chybět káva, tedy dobré espreso. Hm, ti Italové prostě vědí….
Sledujte nás na sociálních sítích: