Prostreno.cz

Pozvedněte přípravu čaje na rituál. Naučte se japonský čajový obřad

Obřady a rituály. Jak úžasné mohou být! Zkuste si třeba ten japonský čajový. Obyčejné popíjení oblíbeného nápoje se stane až mystickou záležitostí! Co byste si měli připravit?

Čajovna je největší pýchou Japonců. Když od nich dostanete pozvání, jedná se o velkou čest. Každý z hostů by proto měl projevit vděčnost a uznání už jen proto, že zvládnutí čajového obřadu si žádá mnohaletý výcvik. Inspirujte se…

Jak to chodí v Japonsku?

Než vstoupíte do jednotlivých místností čajového domu, je nutné omýt si ruce a ústa pramenitou vodou nabranou z kamenné nádrže. Poté, co projdete dveřmi, pocítíte nekonečný klid, čistotu a harmonii. Hosté i hostitel si pokleknou a vyjádří tak úctu tradici i sobě navzájem. Následuje sednutí si na tmavé podložky, z nichž jedna je určena hostiteli a další přísluší nástrojům.

Přesné pohyby a pevný řád

Pomalými pohyby hostitel připravuje čajové nádoby a nástroje – bambusovou metlu na čaj, čajové lžičky, naběračku, čajovou dózu, kotlík a podložku. Na ohništi uvaří vodu, do misky dá lžíci matcha čaje a přilije sběračku horké vody. Potom čajový prášek do pěny ušlehá s vodou.

Miska se poté podává hostům, přičemž každý se napije a šátkem očistí misku ještě před tím, než přitiskne rty ke kalíšku. Až se miska vyprázdní, může se připravit další čaj. Cítíte tu mystiku a tradici? Líbí se vám? Pokud ano, můžete si takový čajový obřad trochu poevropštit.

Obřad klidu a pomalosti

Klíčový je nízký stůl, neboť všichni účastníci musí klečet. Připravte si čaj matcha (nebo jiný druh zeleného čaje), horkou vodu, bambusovou kvedlačku a šálky. Hodí se i pár svíček v miskách s vodou. Co dál?

Nejprve uvařte vodu a k ruce si dejte předehřátou konvici a misky na čaj. Poté proveďte malou meditaci. Zklidněte se, zbavte se pocitu, že vás tíží problémy nebo sužuje neklid. Připravte matcha čaj a každému ze svých hostů podejte šálek. Všichni si čaj vychutnávejte po malých doušcích.

Tip na přípravu zeleného čaje: Dejte vařit asi jeden litr vody a poté ji nechte ochladit na 70 stupňů. Do konvice dejte tři až pět rovných lžiček čaje. Zalijte vodou. Čaj nechte louhovat (maximálně tři minuty) a poté ho jemným sítkem přelijte do druhé, vyhřáté konvice.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba