Voní a nepřipaluje se. Dá šmrnc polévce i omáčce, je skvělé na zeleninu i maso, nahradí margaríny i máslo a skvělé chutná namazané na chleba. O čem, že je řeč? O ghíčku, čistém máselném tuku, který si získává přízeň čím dál většího počtu Čechů.
„Ghí je asi nejstarší superpotravinou na světě. V souvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, bylo dokonce považováno za elixír života. Žádnou novinkou ale není ani v našich krajích. Naše babičky neměly lednice, a tak přepouštěly máslo – neboli ghíčko, aby jim déle vydrželo. Dnes je jeho velký boom, protože vědci potvrzují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk,“ vysvětluje Andrea Dostálová ze společnosti České ghíčko, která vyrábí první české přepuštěné máslo ručně a podle tradiční receptury. A poznáte ho velice jednoduše – je v čirých sklenicích s typickým modrým víčkem.
A jak tato superpotravina vzniká?
Ghíčko, neboli přepuštěné máslo, se získává z klasického kravského másla – naše Bio ghí v sezoně pochází od krav, které se živí trávou, takže je plné vitaminů, minerálů a kyseliny CLA. Máslo se pak musí dlouho vařit a při ohřívání se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Následně se vše odfiltruje, přecedí, a máme čistý a zdravý máselný tuk.
5 důvodů, proč používat ghí:
1. Nahradí všechny tuky
České ghíčko lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoli jiný tuk. Je ideální nejen na vaření a pečení, ale i na smažení. A natřít ho můžeme i jen tak na chleba...
2. Nepřepaluje se a nezapáchá
Ghíčko má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při vysokých teplotách se nepřepaluje a nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků.
3. Je zásobárnou vitaminů
Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, zlepšuje trávení a je plná vitaminů (A, D, E, K a antioxidantů). Je vhodná pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek, protože jim dodá patřičné potřebné látky. Protože ghíčko neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje.
4. Vydrží i rok a nemusí se chladit
Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoli jinde, vám ghíčko vydrží minimálně 12 měsíců.
5. Podporuje hubnutí a je dobré na nervy
„Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč. Ghíčko obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, a tak působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum,“ uzavírá Andrea Dostálová z Českého ghíčka.
Sledujte nás na sociálních sítích: