Občas se stane, že nestihneme sníst všechny nakoupené zásoby. A propadlé potraviny pak musejí skončit v koši. Nebo nemusejí?
Potraviny, kterým vypršelo datum spotřeby, můžete často sníst o potom. Existuje jen rozdíl mezi minimální dobou spotřeby a datem spotřeby. Po uplynutí minimální doby spotřeby jsou potraviny totiž ještě nějaký čas neprosto nezávadné. Jinak je to ale u data spotřeby a potravin, které se kazí rychle – jako například ryby nebo mleté maso.
Jaké potraviny lze konzumovat a jak poznáte, že jsou už zkažené a měli byste je vyhodit?
Konzervy
Konzervy se zeleninou, tuňákem nebo rajčatové pyré vydrží samy o sobě dost dlouho, vydrží ale ještě rok po uplynutí minimální doby spotřeby. Pokud se víčko nafukuje nebo pokud je konzerva rezavá, nebo poškozená, vyhoďte ji.
Vejce
Vajíčka můžete jíst další 3 týdny po uplynutí doby spotřeby. Pokud si chcete být jistí, vyzkoušejte „vodní test“. Pokud vejce ponořené do vody stoupá k hladině, už není dobré.
Marmeláda a zavařeniny
Zavřené sklenice vydrží až o 6 měsíců déle. Otevřené byste měli uchovávat v lednici a vyhodit, jakmile se objeví plíseň.
Med
Med si můžete užívat o rok déle, než uvádí jeho minimální doba trvanlivosti. Pokud ztuhne až příliš, můžete ho rozehřát ve vodní lázni o teplotě maximálně 40 stupňů. Že se med zkazil a už není dobrý poznáte podle toho, že se na něm tvoří bubliny nebo podle kyselého zápachu.
Sýry
Sýry často vydrží také déle – asi o deset dní a raději vcelku než v plátcích, na kterých se plíseň tvoří rychleji. Pozor si dejte jen u sýrů z čerstvého mléka, ty byste rozhodně po datu spotřeby jíst neměli, protože hrozí tvoření nebezpečných listerií, které mohou způsobovat těžké infekce.
Rýže
Rýže vydrží velmi dlouho, a i po skončení spotřeby ji můžete používat ještě rok. Pokud se na rýži objeví pavučinky, vyhoďte ji, znamená to, že je pravděpodobně napadená nějakým škůdcem.
Máslo
Dokonce i máslo vydrží ve skutečnosti déle – o 21 dní. Ovšem pouze za předpokladu, že divně nezapáchá a není žluklé.
Čerstvé droždí
Čerstvé droždí má dobu spotřeby jen asi 10 až 14 dní, ale dobré může být i několik dní potom. Je-li tmavé, má bílé skvrny nebo suchá místa nebo je cítit kysele, měli byste ho vyhodit. Čerstvé droždí můžete také dobře zamrazit.
Ovocné šťávy a džusy
Neotevřený vydrží džus 28 dní nad dobu spotřeby. Po otevření byste ho měli uchovávat v lednici. Jakmile začne být cítit nebo se objeví plíseň, už ho rozhodně nekonzumujte.
Jogurt
Jogurt vydrží pět dní po vypršení uvedené doby, pokud není kelímek poškozený nebo nafouknutý.
Uzeniny
Balené uzeniny a šunky vydrží často až o pět dní déle. Jinak je to ale u čerstvých uzenin, ty vydrží v lednici jen pár dní. Podle zápachu a šedivého vzhledu poznáte, že byste ho rozhodně jíst neměli.
Zdroj: life line
Sledujte nás na sociálních sítích: