Každý, kdo vstoupí do kuchyně, ocení triky, které mu ulehčí práci i čas. Víte, proč pod krájecí prkénko dávat vlhkou utěrku, a že sůl patří i do sladkých jídel?
Ať už jste váhavý začátečník, nebo dokonalý profesionál, neuškodí připomenout si (nebo zopakovat), jak to v kuchyni chodí. Tyhle tipy vám ulehčí život!
Než začnete, přečtěte si celý recept
Kuchařku dnes může napsat každý, a taky proto jsou v mnohých omyly a přešlapy. Zatímco ze seznamu surovin vyčtete, že potřebujete rýži, pórek a sójovou omáčku, v postupu se píše o další položce – sečuánském pepři, který nemáte. Než začnete vařit, vždy si přečtěte celý recept i postup přípravy. Jedině tak vás nic nepřekvapí.
Využijte tuk ze slaniny
Neexistuje žádný limit, kolik věcí můžete udělat se zbytkem tuku ze slaniny. Smažte na něm vejce nebo brambory, chutnají úplně jinak než na oleji.
Pod prkénko dejte vlhkou utěrku, nebo papírový ručník
Když se snažíte pracovat s velmi ostrým nožem, dejte pod krájecí prkénko vlhkou utěrku, čímž zabráníte otáčení „podložky“.
Pohrávejte si s časovačem
Všechny trouby nejsou stejné, mají různé výkony i funkce. Z tohoto důvodu nastavte časovač na o několik minut kratší dobu, než je požadovaná doba přípravy. Pokrm uvnitř pravidelně kontrolujte. Třeba takové sušenky vytáhněte dřív, než jsou hotové. Je lepší něco nedovařit a nedopéct než převařit a spálit. A konkrétně sušenky na plechu dojdou.
Průběžně dochucujte a ochutnávejte
Velkou chybou některých kuchařů je, že svoje jídlo neochutnávají. Nechoďte v jejich šlépějích, přece musíte vědět, co servírujete.
Vše trochu osolte. Ano, všechno
Špetku soli přidávejte i do dezertů a jiných sladkostí. Pomáhá to zvýraznit a prohloubit nejrůznější další chutě.
Uklízejte v průběhu celého vaření nebo pečení
Místo hromadění nepořádku ve dřezu si za pochodu udělejte malé přestávky na čištění povrchů a nástrojů, které jste již použili. I když se to nezdá, později to šetří čas i nervy.
Česnek nasekejte ručně
Lisy na česnek jsou drahé, narušují strukturu milovaného česneku a v neposlední řadě vyžadují čištění. Stroužky česneku z palice dostanete tak, že ji dlaní pořádně přimáčknete svrchu k prkénku. Poté česnek nakrájejte nebo nasekejte – ručně.
Zdroje: www.escoffier.edu/blog/culinary-pastry-careers/how-to-become-a-chef/, www.learnhowtobecome.org/chef/
Sledujte nás na sociálních sítích: